Öğretmenlerin hak kaybı yaşamaması için mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerini söyleyen Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, “Milli Eğitim Bakanlığı öğrencinin uzaktan eğitim ya da yüz yüze eğitimde derse katılmamasına bağlı olarak ek dersleri kesmektedir. MEB bu durumu bir çok yazıda belirtmiştir. Eylül ayında yayınlanan bakanlık yazısında da bu durum yer almakta olduğundan konuyu sendikamız yargıya taşınmıştır. Danıştay 12.Dairesinde açılan davamız devam ediyor” dedi.
Yargı sürecinin yavaş işlemesi nedeniyle idarenin sorunu çözmesi için yeniden talepte bulunduklarını ve öğretmenlerin mağdur edilmemesini istediklerini vurgulayan Arpat, “Bakanlığa yazığımız 5 Nisan tarihli yazıda; ‘Öğretmenler bu süre içerisinde ders yapmak üzere bilgisayar başında durmakta, öğrencinin derse katılma ihtimaline karşı ders saati süresince de çevrimiçi bağlantıya devam etmektedirler. Çevrimiçi (canlı) derse sınıftaki hiç bir öğrencinin katılmaması durumunda öğretmenlerin ders ve ek derslerini yapmış sayılmadıklarına ve ek derslerinin kesildiğine ilişkin bilgiler gelmektedir. Öğretmenlerden kaynaklanmayan, öğretmenin öğrenci olmasa da hazırlık, planlama ve derste bulunma faaliyetlerini yerine getirdiği bu tür durumlarda ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılarak mağduriyete yol açılmaması hususunda gereğini talep ederiz’ şeklindeki talebimize MEB 8 Nisan tarihinde ‘Bu itibarla öğretmenlerin, öğrencilerin derse katılmamaları nedeniyle yerine getiremedikleri ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir’ ifadeleriyle talebimizi reddetti” şeklinde konuştu.
Başkan Arpat, “Öğrencileri devamsızlığa teşvik bir yana devam için her türlü tedbiri alması gereken MEB bunun aksine davranırken bu süreçte en küçük kusuru olmayan öğretmenleri mağdur etmektedir. Öğretmen sürece ilişkin yapması gerekenleri gerçekleştirdiği halde ücretinin kesilmesi tamamen bakanlıktan kaynaklı bir durumdur. MEB, değişik gerekçeleri sunarak açıklama yapmaya çalışırken mevzuatta yapılacak küçük bir değişiklikle çözülecek sorunun büyümesine ön ayak olmaktadır. Daha öncede bir çok kez belirttiğimiz gibi MEB her alanda pandemi koşulları yokmuş gibi hareket etmekte yani pandemi olmayan dönemin kuralları ile pandemi sürecini yönetmeye çalışmaktadır. MEB, bu zor şartlarda çalışan öğretmenler için bir an önce bir düzenleme hazırlamalı ve Cumhurbaşkanına sunmalı” ifadelerini kullandı. Özer Karınca