ANASAYFA arrow right Eğitim

NLAB-sanal laboratuvar açıldı

NLAB-sanal laboratuvar açıldı
YAYINLAMA: 07 Aralık 2021 / 19.43
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2021 / 19.43
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) eğitim teknolojileri alanında da yenilikçi projelere başladı.

Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zeka entegreli uygulamalar geliştirmek için yapılan çalışmalar sonucunda, ilk olarak hibe olarak alınan NLAB-sanal laboratuvar GAÜN Uzaktan Eğitim Merkezinde düzenlenen törenle açıldı.

Yeni öğretim yılında açılacak olan bu Nlab’ta Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) içerikleri başlangıçta tıp eğitiminde kullanılacak. Sanal laboratuvarda öğrenciler, öğrenme süreçlerini daha somut hale getirebilecek. Üniversite öğrencileri bu laboratuvarda fikirden fiziki ürüne kadar geçen prototipleme sürecini sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak oluşturabilecek. Öğretim elemanları isterlerse kendi üç boyutlu eğitim materyallerini kendileri hazırlayabilecek isterlerse de internette bulunan içeriklerden yararlanabilecekler. Sanal gerçeklik teknolojisi ile sanal laboratuvar içinde üç boyutlu içeriğe erişebilecek olan öğrenciler, 6 serbestlik dereceli bir ortamda istedikleri gibi gezinebilecek, elcikler vasıtasıyla parçaları tutabilecek, özelliklerini değiştirebilecek ve animasyonlarını izleyebilecekler. Bu sanal laboratuvarlar ilerleyen yıllarda tüm alanlarda kullanılabilecektir.

Laboratuvar açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, bilim, teknoloji, Ar- Ge ve yenilikçi uygulamalar ile ülkemiz 2023 amaç ve hedefleri doğrultusunda bilimsel ve teknolojik çalışma faaliyetlerini sürdüren Gaziantep Üniversitesi’nde her dönem farklı disiplin ve alanlarda yenilikçi proje fikirleri üretilerek, hayata geçirildiğini söyledi.

Üniversite olarak eğitim teknoloji ve AR-GE/ÜR-GE anlamında ve yapay zeka entegrasyonunda bölgenin odak noktası olma özelliğine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Özaydın, üniversite olarak eğitim teknolojileri alanında atılacak her türlü adımı destekleyeceklerini ifade etti. Prof. Dr. Özaydın sözlerinin devamında kısa vadede, hibe edilen sanal laboratuvarın kullanımı; orta vadede özellikle tıp alanında ve daha sonra diğer alanlarda içerik üretimini ve uzun vade de ise GAÜN’ün sadece içerik kullanan, üreten değil eğitim teknolojileri alanında lider üniversiteler arasında olmasının planlandığını vurguladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat ise hibe olarak alınan NLAB dışında, eğitimde yerli ve milli yazılımlar geliştirmek amacı doğrultusunda Tıp eğitiminde yenilikçi teknolojilerin kullanılmasına yönelik sanal ve artırılmış gerçeklik laboratuvarı oluşturmak ve tıp eğitimi ile ilgili içerikler geliştirmek ve yaygınlaştırmak için proje hazırladıklarını aktardı. Prof. Dr. Balat, bu çalışmaların, tıp eğitiminde niteliğin gelişmesine katkı sağlayacağını da belirti.

Proje yürütücülerinden Prof. Dr. Erdal Bay, “Eğitim geleceğin pasaportudur; zira yarınlar bugünden ona hazırlananlara aittir. MalcomX” düşüncesinden hareketle eğitim alanında projelere başladıklarını söyledi. Toplum 5.0 adlandırılan yeni toplum düzeninde ve teknolojinin hayatın her aşamasında kullanıldığı bu dönemde gerçekleştirilecek olan bu projelerin, üretilecek olan içeriklerin ticarileşmesi yanı sıra farklı disiplin ve alanlarda yenilikçi proje fikirlerinin üretilmesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *