Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde yer alan başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik tanımlamalarına ilişkin AA’ya konuştu.
"Çok iyi tanımlanması gerekiyor"
Pehlivan, kanun teklifinde yer alan “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” unvanı için öngörülen koşullar için şunları söyledi:
"Başöğretmenlikte ve uzman öğretmenlikte yüksek lisans ve doktora programlarının çok iyi tanımlanması gerekir. Aksi takdirde maalesef korkarım ki master ve doktora diplomaları satılmaya başlayabilir. Ne yapmamız gerekir? Okulda karşılığı olacak programları kabul etmemiz gerekir. Eğitim bilimleri ama bu eğitim bilimlerinin de okulda karşılığı olan detaylarda olması gerekir.
“Yani üniversiteler tarafından yaratılmış yüksek lisans programları değil, karşılığı olanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Unutmayalım ki master ve doktora yapan öğretmenin de bir izin hakkına ihtiyacı olacağı için burada çalışanla yüksek lisans ve doktora derslerine gidenler arasındaki adaletsizliği de dengeye getirmeniz gerekir."
"Mülakatlar kameraya çekilmeli"
Öğretmenlik alımlarında mülakatların kameraya çekilmesini de öneren Pehlivanoğlu, öğretmen alımlarında has norm kadro çıkarılması gerektiğini söyledi:
"Yani Diyarbakır'ın öğretmen kadrosunu Diyarbakır için çıkarırsanız, Türkiye için değil, tabii ki geçiş hakları olacaktır, yani bu katı kurallara bağlanamaz. Ama Diyarbakır'a kadro alırsanız öğretmenlerden birinci gün rapor veya birinci gün tayin arama girişimlerinin önüne geçmiş olursunuz ve dolayısıyla KPSS'nin de geçerli olduğu bir süreç varsa bu süreç içerisinde yıla yayılmış mülakat yapabilirsiniz."
Kanun teklifi neyi kapsıyor?
Teklif, aday öğretmenlik döneminden sonra kariyer basamaklarını "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üçe ayırıyor.
Teklife göre uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı bir derece verilecek.
Uzman öğretmen olmak için aday öğretmenlik süreci dahil 10 yıl çalışmış olmak ve ceza almamış olmak gibi ön koşullar var.
Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutuluyor.
Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltiliyor.
Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler için de bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor.