Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2018 yılında açıklanan ‘2023 Eğitim Vizyonu’ içerisinde yer alan Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda şu ana kadar somut bir adım atılmadı. Öğretmenler, kanunun bir an önce çıkmasını talep ediyor.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenlik mesleğinin yeniden ele alınması gerektiğini kaydeden Avan, “Öğretmen yetiştirme, mesleki gelişimleri, fakültede öğretmenlerin daha iyi yetişmesi, daha fazla staj yapması, mesleğinin kendi içerisinde geliştirilmesi ve öğretmene verilen değerin mesleki anlamda artırılması, yaşanan sorunların çözülmesi, sosyal ve mali hakların iyileştirilmesi gibi tüm konular Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde yer almalı” tespitini yaptı.
Öğretmenler yoksulluk sınırının altında maaş alıyor
Öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu ancak hak ettiği değeri görmediğini belirten Avan, öğretmenlerin yoksulluk sınırının altında maaş aldığını hatta maaşların açlık sınırına yaklaştığının altını çizdi. “Atanamamış, ücretli, sözleşmeli ve atanıp da geçinemeyen öğretmenler toplumda değerini kaybetti. Dolayısıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ne kadar önemli olduğu ortada” ifadelerini kullandı.
Başkan Avan, “Öğretmene yıpranma payı verilmeli ve sözleşmeli öğretmenlik ortadan kaldırılmalı. Ülkemizde şu anda 100 bin civarında ücretli öğretmen görev yapıyor, bu ücretli öğretmenliğinde kaldırılması lazım. Dolayısıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu derhal meclise gelmeli, yasalaşarak hayata geçirilmeli. Eğitimin ülke kalkınmasındaki önemi tekrar idrak edilmeli. Çünkü kalkınmanın yolu eğitimle olur. Güçlü Türkiye güçlü eğitimle olur. Güçlü eğitim de Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkmış, değer kazanmış öğretmen ve sosyal, özlük ve mali hakları iyileşmiş öğretmenle mümkün” değerlendirmesinde bulundu.
Öğretmenlik Meslek Kanunu için Türkiye genelinde kitlesel açıklamalar yaptıklarını ve dilekçe kampanyaları düzenlediklerini vurgulayan Avan, “Türk Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun arkasında güçlü bir şekilde durmakta ve kanunun içeriğinin doldurulması için gücümüzü ortaya koyacağız. Öğretmenlik Meslek Kanunu erteletilmesini mali sebeplere dayandırdılar ama sebep ne olursa olsun bunun vakit kaybedilmeksizin çıkartılması ve öğretmene verilen değer ötelenmemeli” ifadelerine yer verdi.
Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, öğretmenlerin sahipsiz olduğunu dile getirdi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ülkeyi yönetenler öğretmenlerin arkasında olmalı. Milli eğitim Bakanı, ‘Ben öğretmenine dokundurtmam’ demeli. Çünkü can güvenlikleri yok. Pandemi döneminde ‘Aşını yap, yapmazsan hafta iki kez PCR testi yaptırırım, okula gelme yada hakkında soruşturma açarım’ diyerek Türkiye genelinde öğretmene parmak sallandı. Bunu doğru bulmuyoruz. Elbette öğretmenler aşını yapmalı ama sağlık problemleri nedeniyle aşı olamayan öğretmenler var. Bu göz ardı ediliyor. Öğretmenler mesleki gelişimi ile ilgili belli bir plan yok. Sosyal, özlük ve mali hakların iyileştirilmesi, tüm öğretmenlere genel değer verilmesiyle olur. O yüzden Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bu anlamda çıkması çok önemli.” Hüseyin Karataş