Gaziantep Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı Bilal Yağdıran, özel okulların büyük çoğunda ödemelerin aksaması ile mali açıdan sıkıntıların başladığını belirtti
Yağdıran, “Özel okul ve kursların içerisinde bulundukları ekonomik problemleri aşabilmesi için eğitim sektörü de mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılmaları ve vergi, SGK, KDV ödemelerinin ertelenmesi çok büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde bir çok kurum mali sıkıntıları nedeniyle kapanmak zorunda kalacağına şüphe yoktur” dedi.
Birçok kurum iflas etme ile karşı karşıya
Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin öğrenim gördüğü özel okullardan bazıların da online ders altyapılarını oluşturarak derslerini dijital ortamda gerçekleştirmeye başladıklarını anlatan Yağdıran, “Öte yandan yaklaşık 300 bin eğitim çalışanı istihdam edilen özel okulların büyük çoğunluğunda veli ödemelerinin aksaması neticesinde mali açıdan sıkıntılar yaşanmaya başladı. Öğrenci ödemelerini aylık taksitlerle alan özel okullar peşin alan okullardan nispeten daha zor durumdalar. Özellikle çalışma yapısı uzaktan eğitime uygun olmayan özel ana okulu, kreş ve rehabilitasyon merkezleri gibi eğitim kurumları, iflas etme riskiyle karşı karşıya kaldı. Özel okulların girdikleri sıkıntıların bu okullarda çalışan öğretmenlere yansıması kaçınılmazdı ve tüm yurt genelinde bu sıkıntıların yaşandığı görülmektedir. Süreç içerisinde bu tarz mali sorunlar yaşayan öğretmenlerin, öğrencileri ve toplum nezdinde saygınlıklarını kaybetmemeleri adına gerekli adımların atılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Çalışanların bin 170 lira ihtiyaçlarını karşılaması çok zor
Başkan Yağdıran, bir çok özel okulun ve kurs personel maaşlarının karşılanabilmesi için İŞKUR'a aylık bin 600 TL civarında olan Kısa Çalışma Ödeneğine başvuruda bulunduğunun altını çizerken, “Ancak bu fondan tüm personelin faydalanamamakta, sadece belirlenen SGK pirim kriterlerini karşılayanlar faydalanabilmektedir. Dolayısıyla yeni mezun olan ve henüz yeteri kadar SGK primi ödenmemiş genç çalışanlar bu ödemelerden de faydalanamayacağı için ekonomik açıdan daha zor bir süreç geçirmektedirler. Yapılan yasal düzenlemeyle tümüyle işten çıkarmaların önüne geçebilmek için çalışanların üç ay süre ile ücretsiz izne yollayabilecek. Bu yasayla devlet tarafından işçilere günlük 39 TL (ayda bin 170 TL) ödeme yapılacak. Ancak ne Kısa Çalışma Ödeneğinin alınacak aylık bin 600 TL ile ne de ücretsiz izne yollanan çalışanların devletten alacakları aylık bin 170 TL ile çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve hayatlarını idame edebilmesi çok zor olacak” şeklinde açıklama yaptı.
En büyük gider kiralar
Gaziantep Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı Bilal Yağdıran, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Özel okul ve kursların personel giderlerinden sonra en büyük gider kalemini kiralar oluşturmaktadır. Hükümetin 20 maddelik tedbir listesinde iş yeri kiralarının 1 Mart - 30 Haziran tarihleri arasında ödenmemesi halinde bu durumun tahliye nedeni sayılmaması yönünde karar almasıyla birlikte bu zor süreçte bazı özel okul ve kurs işletmecileri bina sahipleriyle uzlaşarak kiralarını yeniden yapılandırdıklarını ya da ertelediklerini görüyoruz.” Hüseyin Karataş