Salgının görülmesiyle birlikte Mart ayından itibaren üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi. Sistemin uygulamalı derslerin yetersizliği, sisteme girmekte sorun yaşanması, internet sıkıntısı ve ‘okulu dondurma’ tartışmalarıyla bir dönem bitmek üzere. Peki, öğrenciler bu tartışmalar içerisinde bir dönemi nasıl geçirdi ve mezuniyet törenin yapılamaması onlar için ne anlam ifade ediyor? Konuyla ilgili görüştüğümüz öğrencilerin bir kısmı dönemi verimli geçirdiğini ifade ederken, bir kısmı eleştirilerde bulundu. Öğrenciler, mezuniyet töreni için de alternatif bulunması gerektiğini belirtti.
Zorlu bir süreçten geçildiği ve süreçten en çok eğitimin etkilendiğini ifade eden İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi Celil Baştuğu, uzaktan eğitim sistemini doğru bulmadığını, şartların eşit olmadığını, verimli bulmadığı için de dönemi uzatmak zorunda kaldığını söyledi. Baştuğ, “Biz uzaktan eğitim sistemine hazır değiliz, süreç şayet bu şekilde devam ederse, sağlıklı bir eğitim alamayacağımızı düşünüyorum” dedi.
‘Uzaktan eğitimde dersler verimsizdi’
Gaziantep Üniversitesi Gastronomi bölümü son sınıf öğrencisi olan Sabiha Nur Çakmak, uzaktan eğitim sistemini yetersiz bulduğunu ve bu nedenle son dönemini de verimsiz geçirdiğini dile getirerek, uygulamalı olarak gördüğü derslerin hemen hepsini teorik olarak görmek zorunda kaldığını belirtti. Çakmak, “Dönemin başında, yani biz uzaktan eğitim sistemiyle ders gördüğümüzde, hocalarımız bize ‘size uzaktan tarifleri yaptıracağım’ demişti ama hiçbirini yaptırmadı ve bu sebeple dersler benim için çok verimsizdi” dedi.
‘Bu şekilde mezun olmak çok büyük bir üzüntüye sebep oldu’
Bölümü birincilikle bitirdiğini, ancak mezuniyet törenin yapılmamasının kendisini üzdüğünü dile getiren Çakmak, “Bence bütün bu virüs olayı bittikten sonra mezuniyet yapılabilirdi veya gelecek sene mezun olacak öğrencilerle beraber mezuniyetimiz yapılabilirdi. Bu bana ve eminim ki bütün öğrencilere kendilerini değersiz hissettirmiştir Gaziantep Üniversitesi’nden asla böyle bir hareket beklemezdim. Çünkü öğrencilerine değer veren bir üniversite idi. Bu şekilde mezun olmak içimde çok büyük bir üzüntü ve birikintiye sebep oldu. Biz aşçılık bölümü olarak mezuniyet yapılmamasını gerçekten yanlış bulduk” ifadelerinde bulundu.
‘Telafi mezuniyet töreni yapılabilir’
Gazantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi olan Didem Ernez ise, uzaktan eğitimi verimli bulduğunu söyledi. Ernez, “Derslerim dışında okumam gereken kitap, makale, izlemem gereken dizi ve filmlere vakit ayırabildim. Bütün bunları yapmak okul zamanlarında pek mümkün olmuyordu. Uzaktan eğitim sayesinde kendimi ders dışında da geliştirdiğimi düşünüyorum. Hatta ders konusunda bile oldukça okuma fırsatı buldum diyebilirim. Ödevler biraz sık veriliyor olsa da, bu konudan şikâyetçi değilim. Okul zamanı yapmak için sadece ödev yapardım fakat şu an durum benim için değişti” şeklinde konuştu.
Son sınıf öğrencileri için mezuniyet töreni olmamasının üzücü bulduğunu ifade eden Ernez, ancak bu kararın keyfi olmadığını ve böyle bir dönemde öğrencilerin mezuniyet törenini mantıklı bulmadığını belirtti, “Covid-19 virüsü kontrol altına alınınca mezuniyet yapılamayan öğrencilere telafi mezuniyet durumu yapılabilir diye düşünüyorum” ifadelerinde kullandı.
İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi ve işsiz bir gazeteci olan Adem Yaşar ise, bu dönemi zor geçirdiğini ve uzaktan eğitimin her ne kadar imkanları iyi olsa da örgün eğitimin yerini tutamayacağını dile getirdi. Mezuniyet törenin olmamasını üzücü bulduğunu söyleyen Yaşar, “Okul hayatımızın son bulduğu bu dönemde, güzel anıları olan bir törenle bitirseydik, gelecekte bize güzel anılar olarak mutlu edecekti” şeklinde konuştu. Esra Aydın