ANASAYFA arrow right Ekonomi

15 binden fazla sağlık çalışanı atama bekliyor

15 binden fazla sağlık çalışanı atama bekliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
Şu anda atamaya bekleyen 15 binden fazla sağlık çalışanı olduğunu ifade eden Türk-Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kema
Şu anda atamaya bekleyen 15 binden fazla sağlık çalışanı olduğunu ifade eden Türk-Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, sağlık mesleğinin eskisi gibi gözde bir meslek olmadığını söyledi.
Sağlık mesleği eski
gözdeliğini kaybetti
Sağlık mesleğinin eski gözdeliğini kaybettiğini kaydeden Kazak, “Geçen gün bir kaç genç geldi. Atanmayan sağlık çalışanları isimli grup oluşturmuşlardı. Bu arkadaşlar anestezi teknisyenleriydi. Bugün diyaliz teknisyeni kamuya atanamadığı için iş konusunda yardım için bize geldi. Devlet planlamayı doğru yapmalı. Gençler üniversiteye gittiklerinde meslek sahibi olduk diye sevinecekler, ama mezun olduklarında iş bulamıyorlar. Bunun sonucu olarak ucuz iş gücü ortaya çıkıyor” dedi.
İş olmadığından bin 500 TL’ye
çalışmak zorunda kalıyorlar
Sağlık çalışanın en az 3-4 bin TL maaş alması gerektiğinin altını çizen Kazak, “İş olmadığından bin 500 TL’ye çalışmak zorunda kalıyorlar. İlerleyen zamanlarda şehir hastanesi açılacak. Arzumuz, buralarda çalışacak olan sağlık çalışanlarının taşeronların eliyle değil de Sağlık Bakanlığı eliyle yerleştirilmeleri. Bu şekilde olursa sağlık çalışanlarına iş sahası da açılmış olacak” şeklinde konuştu.
Suriyeliler sağlık çalışanlarının
iş yükünü arttırıyor
Suriyeliler’in muayene olmak için ciddi oranda hastanelere müracaat ettiğini ve bunun sonucunda da sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığına dikkat çeken Türk-Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı personel düzenlemesi yaparken hali hazırdaki nüfusa göre yapar. Ama Gaziantep’te nüfusun dörtte biri kadar Suriyeli var. Bu hem sağlık hizmeti sunumunu olumsuz etkilemekte hem de sağlık çalışanlarının iş gücünü arttırmakta hem de bizim vatandaşlara gerektiği kadar zaman ayrılmamasına sebebiyet vermektedir. Bu sorunun çözümü için Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çalışan sağlık çalışanlarının periyodik olarak geçici olarak Suriyeliler’in ikamet ettiği yerlere gönderilmesi gerekiyor. Diğer taraftan mezun olup da atanamayan binlerce sağlık çalışanı mevcut. Bunların atamalarının bu bölgelere yapıldığı takdirde bu sorun çözülmüş olur.”
Hastanede Suriyeliler’in
daha öncelikli
Suriyeliler’in hastanelerde ücretsiz muayene olabildiğini sözlerine ekleyen Kazak, hastanede Suriyeliler’in muayenede daha öncelikli olduğunu savundu. “Bu doğru değil, yanlış bir yaklaşım. Ayrıca bir şehre 400-500 Suriyeli’nin yerleşmesini de doğru bulmuyoruz. Çünkü bu şehrin sosyal ve demografik yapısı değişiyor. Bunu 10 yıl sonra daha iyi hissedeceğiz. Sağlık çalışanı takviyesi yapıldığında sadece çalışanların iş yükü hafiflemiş olur, fakat mali açıdan harcamalara baktığımızda bunun giderilmesi mümkün değil. İlk günden beri bu politikaları doğru bulmadık ve tampon bir bölge oluşturulmalıydı” diye açıklama yaptı. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *