ANASAYFA arrow right Ekonomi

141 milyon dolar kaynağı belirsiz para girişi oldu

141 milyon dolar kaynağı belirsiz para girişi oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.24
Ocak ayında “net hata noksan” kaleminde 141 milyon dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. 

Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre 2013 yılı Ocak ayında “net hata noksan” kaleminde 141 milyon dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. 

Merkez Bankası ödemeler dengesi geçici verilerine göre Ocak ayında “net hata noksan” 141 milyon dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para girişi oldu. 2012 yılı Ocak ayında Türkiye'ye giriş yapan kaynağı belirsiz para 2 milyar 232 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu. 
Merkez Bankası'nın revize verilerine göre 2012 yılı genelinde kaynağı belirsiz para girişi 1 milyar 964 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.
Ödemeler dengesinde nereden geldiği ya da nereye gittiği tam olarak ayırt edilemeyen girişin yer aldığı kalem olarak ifade edilen net hata noksan kaleminde, 2011 yılında 9 milyar 433 milyon dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para girişi gerçekleşmişti.SHA
Şirketlerin denetime tabi
olacağı koşullar açıklandı
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, şirketlerin denetime tabi olacağı ölçütleri belirledi. Buna göre, aktif toplamı 150 milyon TL ve üzeri, yıllık net satış hasılatı 200 milyon TL ve üzeri ile 500 ve üstü çalışanı olmak üzere belirlenen üç ölçütten ikisini üst üste iki hesap dönemi sağlayan şirket denetime tabi olacak. 

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun 28 Şubat 2013 tarihli Kararı ile Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 19) Hakkında Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. 
Kurumun 28 Şubat 2013 tarihli Kararı, Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının uygulanmasına yönelik usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde şirketlerin bağımsız denetime tabi olmasına, bağımsız denetimin kapsamından çıkmasına ve ilk uygulamaya ilişkin hususları kapsayan Karar ile şirketlerin denetime tabi olup olmadığının belirlenmesinde tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aktif toplamına, yıllık net satış hasılatına ve çalışan sayısına ilişkin genel ölçütler belirlendi. 

Buna göre, şirketlerin denetime tabi olması için belirlenen ölçütler, aktif toplamı 150 milyon TL ve üzeri, yıllık net satış hasılatı 200 milyon TL ve üzeri ile 500 ve üstü çalışanı olmak olarak belirlendi. 
Bakanlar Kurulu Kararına göre şirketlerin denetime tabi olması için bu üç ölçütten ikisini üst üste iki hesap dönemi sağlaması gerekiyor. Birbirini takip eden hesap dönemlerinde sağlanan iki ölçütün aynı ölçütler olması gerekmeyecek. Tebliğ’de bir şirket için hesap dönemleri itibarıyla ölçütlerin sağlanması ve denetime tabi olma durumu örnekle de gösterildi.
Denetime tabi olunup olunmadığının belirlenmesinde, şirketler ile bu şirketlerin bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı hesaplanırken vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan son iki hesap dönemine ilişkin bilanço ve gelir tablosu dikkate alınacak. Denetim kapsamına girildikten sonra 11’inci madde hükmü uygulanacak. Yurtdışında bulunan bağlı ortaklık ve iştiraklerinin, varsa denetimden geçmiş uluslararası muhasebe standartlarına uygun finansal tabloları, olmaması halinde tabi oldukları mevzuat uyarınca hazırladıkları finansal tabloları dikkate alınacak. 
Aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatının hesabında, Tebliğ’de belirtilen finansal tablolar çerçevesinde, varsa şirketin bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı da dikkate alınacak. 

Şirketin çalışan sayısının belirlenmesinde ise muhtasar beyannamede bildirilen aylık toplam çalışan sayısının yıllık ortalaması dikkate alınacak. Söz konusu yıllık ortalama, aylar itibarıyla aylık çalışan sayılarının toplamının on ikiye bölünmesiyle elde edilecek. Çıraklık ve mesleki eğitim sözleşmesi kapsamında şirkette mesleki eğitim gören çıraklar ve staj yapan öğrenciler çalışan sayısının hesabında dikkate alınmayacak. 
Öte yandan, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerini üstlenen şirketler açısından aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatının da ne şekilde tespit edileceği Tebliğ’de belirtildi.SHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *