Birinci bal hasat döneminin bittiğini söyleyen Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, “Birinci bal hasat döneminde 250 ton civarında bal üretimi gerçekleştirdik. İkinci bal hasat döneminde Eylül başında bitecek.
Bal rekoltesi beklediğimiz gibi. İkinci bal hasadıyla birlikte toplamda 550 civarında bal rekoltesi bekliyoruz ve bu rakam ile son 4 yılın rekoru kırılacak” ifadelerini kullandı.
Mevsimlerin de iyi geçmesiyle beraber bal rekoltesi yükseldi
“Gaziantep’te bitki florasının gelişmesi, kış ve bahar ayların yağışlı geçmesi ve yazın da sıcakların artması bal rekoltesinin beklediğimiz seviyede olmasını sağladı” diyen Başkan Koca, “Daha önce Büyükşehir Belediyesi ile 10 bin kovan ile birlikte GAP İdaresi tarafından ilçelerimize arılı kovan dağıtımı gerçekleştirdik. Orman İşletme Müdürlüğü ballı bitki ve ağaçlar ekti. Bu gelişmeler bal rekoltesinin gelişmesinde önemli etki ve katkısı oldu. Dolayısıyla mevsimlerin de iyi geçmesiyle beraber bal rekoltesi yükseldi” dedi.
Hedefimiz en az 1000 üye ve 1000 ton bal rekoltesi elde etmek
Koca, arı sütü ile ilgili projelerinin bulunduğunu anlatırken, “Modern arıcılık eğitimlerimiz devam edecek. Hedefimiz en az 1000 üye ve 1000 ton bal rekoltesi elde etmek. Tabi diğer arı ürünlerinin tamamını da üreteceğiz.
Pandemi sürecinde arıcılarımız çok sıkıntı yaşamadı. İl il gezebildik, arılarımızın kontrol ve denetimlerini yapabildik. Bu konuda bakanlığımıza teşekkür ediyorum” diye açıklama yaptı.
Pandemi sürecinde insanların bağışıklık sistemini güçlendiren arı ürünlerine çok yoğun ilgi olduğunu açıklayan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle bal olmak üzere bütün arı ürünleri tüketimi oldukça arttı. Bu süreçte stoklarımız tükendi. Bu sezon arı ürünlerini yok sattık. Bu sezonda da ilginin çok olacağını bekliyoruz. Ayrıca kovan başı desteklemelerin en az 40 lira olmasını bekliyoruz. Bir kovan arının doğaya katkısı bir koyun ve keçiden kat kat fazla olmasına rağmen alınan destekler çok az. Kovan sayısı olan kişiler destekleme başvurusunda dahi bulunmuyor. Dolaysıyla en az 40 TL olması gerekiyor.” Hüseyin Karataş