ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dalgalanma sona ererse, 2022 yılı sektör için atılım yılı olacak

Dalgalanma sona ererse, 2022 yılı sektör için atılım yılı olacak
YAYINLAMA: 31 Aralık 2021 / 21.06
GÜNCELLEME: 31 Aralık 2021 / 21.06
Döviz kurundaki artış ve iç piyasada ki talep nedeniyle ham madde fiyatlarında anormal fiyat artışları yaşandığını anlatan Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, “Dövizdeki dalgalanma devam ederse esnafımız için sıkıntının devam edeceği anlamına gelir. Lakin dalgalanma sona ererse 2022 yılı sektör için atılım yılı olacak” dedi.

2020 ile 2021 yılının pandemi süreci ile geçtiğini ifade eden Kutlu, bu yılın esnaf açısından zor bir yıl olduğunu anlattı. “Ekim ayına kadar sektör hızlı bir biçimde üretim yaptı, ülke ekonomisine katkı sağladı fakat son 1-2 ay içerisinde döviz kurunda yaşanan anormal artışlardan hammadde fiyatlarına yansıması esnafı sıkıntıya soktu. Dolayısıyla yılın son aylarında zor bir süreçten geçtik. Umuyoruz ki bu sürecin bir an önce atlatılması, 2022 yılının atılım ve sektörün canlanma yılı olur” ifadelerini kullandı.

Hammadde fiyatlarında bir düşüş bekliyoruz

Dolardaki düşmesine bağlı olarak bazı ham maddelerin yüzde 20-25 düşmesine karşın halen yüksek olduğunu söyleyen Başkan Kutlu, “Döşeme malzemeleri, sünger ve yapıştırıcıda yüzde 25 civarında fiyatlarda bir düşüş oldu ancak bu düşüş sunta ve MDF’de yaşanmadı. Dövizde yaşanan dalgalanmalar sonucunda vatandaşın ihtiyacı olan mobilyaları ertelemek durumunda kaldı. Ocak ayı itibariyle hammadde fiyatlarında bir düşme yaşanırsa mobilya fiyatlarında fiyat artışı olacağını düşünmüyoruz. Çünkü 2022 yılının başında hammadde fiyatlarında bir düşüş bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Pazar payımızı artırmak için çalışıyoruz

Kutlu, sektördeki hareketliliğin Kasım ayına kadar sürdüğünün altını çizdi. “Şu anda gerek iç gerekse dış pazarda durağan bir döneme girdik. Çünkü hem iç piyasadakiler hem de yurt dışındakiler fiyatların sabitlenmesini bekliyor. Buna karşın Ortadoğu ve Avrupa’ya eskisi gibi olmasa da ihracat devam ediyor. Bu yıl sürdürdüğümüz pazar arayışlarımız önümüzdeki yıl da sürecek. Bu yıl pazarımıza Afrika ülkelerini ekledik, 2022 yılı için ise girişimlerimiz devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Gaziantep, mobilya üretiminde ve ihracatına kendini kanıtladı

Gaziantep’in mobilya ihracatın da ülkede önemli bir konumda yer aldığını sözlerine ekleyen Gaziantep Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Kutlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Şehrimiz mobilya üretiminde ve ihracatta ülke genelinde ki ilk dört şehir arasında giriyor. Ülke ekonomisine yaklaşık 5 milyon dolar katkı sağlıyor. Gaziantep, avangart modern gruplarda yurt içinde yurt dışında kendini kanıtladı ve belli bir seviyeye yükseldi. Hedefimiz daha ileriye gitmek.” Âdem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *