ANASAYFA arrow right Ekonomi

2017’de kadın istihdamının yüzde 35’e çıkarılması hedefleniyor

2017’de kadın istihdamının yüzde 35’e çıkarılması hedefleniyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.24
operasyonu kapsamında, dar gelirli 43 ilde 10 bin kadına mesleki beceri ve kişisel gelişim eğitimleri verildi.
Türkiye’de kadın istihdamını artırmak için gerçekleştirilen kadın istihdamının desteklenmesi operasyonu kapsamında, dar gelirli 43 ilde 10 bin kadına mesleki beceri ve kişisel gelişim eğitimleri verildi. Eğitimler sonucu binlerce kadın ise işe yerleştirilirken, İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, bu kapsamda şuan yüzde 27’lerde olan kadın istihdamı oranını 2017’de yüzde 35’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Kapanış ve İstihdam Odaklı Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Uluslararası Konferansı, Kadın ve Aileden Sorumlu eski Devlet Bakanı ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Nusret Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu (ABTD) Başkan Yardımcısı Bela Szombatı’nın katılımıyla Ankara’da yapıldı. 

Türkiye’de kadın istihdamının desteklenmesi operasyonu kapsamında dar gelirli NUTS II Bölgesindeki 43 ilde desteklenen 131 proje ile 10 bin kadına mesleki beceri ve kişisel gelişim eğitimleri verildi. Toplam 27 milyon 150 bin euro olan operasyon bütçesinin 23 milyon 770 bin euro’su kalkınmada öncelikli bu 43 ilde uygulanan hibe projeleri için ayrıldı. Bu projeler kapsamında hazırlanan meslek edindirme kurslarına katılan kadınlardan 914’ü kursların sona ermesinin hemen ardından istihdama katılırken, 113’ü kendi işlerini kurarak girişimci oldu. 321 kadın ise kooperatife üye olurken, 631 kadın ev eksenli çalışmaya başlayarak üretime katıldı.
Kadın ve Aileden Sorumlu eski Devlet Bakanı ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’de kadın istihdamı oranının Avrupa Birliği ve dünya ortalamasının çok altında olduğunu ifade ederek, kadın istihdamının Türkiye'de yüzde 27’ler seviyesinde olduğunu belirtti. Hedeflerinin bu oranı daha yüksek seviyelere çıkarmak olduğunu dile getiren Akşit, 2017 için konulan kadın istihdamında yüzde 35 hedefinin daha da artırılması gerektiğini kaydetti. Kadınları toplumsal hayatın içine katmak ve ailedeki etkinliğinin artırılması için istihdamlarının şart olduğunu belirten Akşit, Türk kadınına fırsat tanındığında başaramayacağı hiçbir iş olmadığına dikkat çekti.
İŞKUR Genel Müdür Nusret Yazıcı ise konuşmasında, Türkiye’de sürdürülebilir gelişimin sağlanması için kadınların mutlak surette iş hayatına katılmaları gerektiğine dikkat çekerek, bu bağlamda proje kapsamında 43 ilde yürütülen programların takipçisi olacaklarını ve kadınların iş hayatına katılımlarının sağlanması için çalışacaklarını belirtti. 
Türkiye’de kadınların işe yerleşme oranının yüzde 27 seviyelerinde olduğunu ifade eden Yazıcı, bu oranı her yıl yüzde 2 artırarak, 2017’de yüzde 35 seviyelerine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Yazıcı ayrıca İŞKUR olarak yakın dönemde kadın ve engelli istihdamına yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi.
ABTD Başkan Yardımcısı Bela Szombati ise konuşmasında AB ile Türkiye arasında süren katılım sürecinin 2013 yılında daha da ileri götürüleceğine inandığını kaydederek, bu bağlamda AB olarak önem verilen bir konunun da kadın istihdamı olduğunu dikkat çekti. 
Kadınların hayatın her alanında eşit olması için pozitif ayrımcılık uygulanmasının önemine de değinen Szombati, kadınların istihdama katılma oranının Türkiye’de çok düşük olduğunu, ancak kamu ve özel sektörün yaptığı çalışmalarla bu oranın artacağına inandıklarını ifade etti. 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise, Türkiye’de yürüttükleri projelerle işsizlik oranını yüzde 9’lara kadar çektiklerini belirterek, dezavantajlı gruplar olan kadın, engelli ve genç istihdamlarına hükümetlerinin özellikle önem verdiğini kaydetti. 
Türkiye’de kadınların sadece yüzde 26.3’ünün istihdama katıldığına dikkat çeken Etyemez, 2012’de kadın istihdamının artırılması projeleri için 200 milyon TL kaynak ayırdıklarını söyledi. Etyemez, 2023’e kadar kadın istihdamını yüzde 38’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Etyemez’in konuşmasının ardından ise operasyon kapsamında düzenlenen Resim Yarışması Ödül Töreni’ne geçilerek, yarışmaya katılan çocuklara ödülleri verildi. 
Diğer taraftan daha önce programa katılacağı belirtilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hastalığı nedeniyle programa iştirak edemedi.İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *