ANASAYFA arrow right Ekonomi

Devletin sebze ve meyveye müdahale etmesi gerekiyor

Devletin sebze ve meyveye müdahale etmesi gerekiyor
YAYINLAMA: 05 Haziran 2020 / 21.38
GÜNCELLEME: 05 Haziran 2020 / 22.15
Türk İş Konfederasyonu açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Yapılan araştırma göre Mayıs ayında açlık sınırı 2 bin 440 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı 8 bin liraya dayandı

Yaşam şartlarının zorlaşmaya başladığı tespitini yapan Başkan Gökalp, “Bazı sebze ve meyve, mevsimi olmasına rağmen çok pahalı. Örneğin; domatesin kilosu 4 liradan aşağı değil. Asgarin ücretin 2 bin 234 lira olduğu bir ülkede işçinin geçinebilmesi mümkün değil, geçinebilenler ise mucizeler yaratıyor. İnsanların evine bir kilo meyve götürecek durumu yok, sadece tenceren-kazanım kaynasın yeter diyor. Devletin duruma el atması ve fiyatı yüksek olan sebze ve meyveye müdahale etmesi gerekiyor” diye açıklamada bulundu.

Çalışana insanca yaşayabileceği bir ücret

Açlık ve yoksulluk sınırı sonuçlarını değerlendiren Türk İş Konfederasyonu’na bağlı Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, Gaziantep’te yaşam koşulların gittikçe ağırlaştığını ve zorlaştığını belirtti, vatandaşları daha zorlu günlerin beklediğinin altını çizdi ve ekledi “Çalışanlara insanca yaşayabilecekleri bir ücret verilmeli.”

Asgari ücretin bir an önce revize edilmesi gerekiyor

Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı tespitini yapan Gökalp, Koronavirüs salgınından en büyü yarayı işçilerin aldığını söyledi. “Bu süreçte binlerce işçi ücretsiz izne gönderildi veya maaşlarında düşüşe gidilerek, mağdur edildi. Yani işverenler bu hastalık sürecini fırsata çevirdi. Yoksulluk sınırı olan 8 bin lira 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için lazım olan para ve asgari ücretin bir an önce revize edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Toplu İş Sözleşmesi yapılırsa bu sorunlar çözülür

Tüm sorunların çözülebilmesi için asgari ücretin ve yaşam standartlarının yükseltilmesi ve işçilerin sendikalı olması gerektiğini vurgulayan Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Sendikalaşma, örgütlü bir toplum olursa yaşam koşulları yükselebilir, ama maalesef işverenleri sendikalı işçileri kapının önüne koyuyor. Ülkemizdeki işçilerin yüzde 13’ü sendikalı iken yüzde 87’si sendikasız çalışıyor. İşçiler sendikalı olduğunda Toplu İş Sözleşmesi yapılırsa bu sorunlar çözülür.”

Başkan Gökalp, Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin halen devam ettiğine dikkat çekerken, “Sokağa çıkma yasağında bile işverenler daha fazla para kazanabilmek için izin alıp işçileri çalıştırdılar. Araştırma yapılsa virüse yakanların yüzde 70’i çalışan kesim çıkar. İnşallah bu süreci bir an önce atlatır, eski günlerimize kavuşuruz” diye konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *