ANASAYFA arrow right Ekonomi

Enflasyon yüksek kalacak

Enflasyon yüksek kalacak
YAYINLAMA: 12 Haziran 2024 / 12.56
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2024 / 12.56

Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminini düşürdü

Dünya Bankası, küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltirken, Türkiye için düşürdü. Türkiye'de 2024 yılı enflasyonunun da Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

Dünya Bankası bugün yayımladığı raporda 2024 küresel büyüme tahminini ocak ayında açıkladığı yüzde 2,4'ten yüzde 2,6'ya yükseltirken, Türkiye için 2024 tahminini yüzde 3,1'den yüzde 3'e düşürdü.

Dünya Bankası, küresel ekonomi için 2025 büyüme tahminini ise yüzde 2,7'de sabit tutarken, Türkiye için yüzde 3,9'dan yüzde 3,6'ya indirdi. 2026 yılı küresel büyüme tahmini yüzde 2,7, Türkiye için 2026 büyüme tahmini de yüzde 4,3 oldu.

Banka, Türkiye'deki para politikasındaki sıkılaşmanın ekonominin geneline yansıması ve makroekonomik kırılganlıkların azaltılmasına katkıda bulunmasını, bu nedenle ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3'e gerileyeceğini öngördü. Ancak, güçlü iç talep ve net ihracatın etkisiyle ekonomik büyümenin 2025'te yüzde 3,6, 2026'da ise yüzde 4,3 artmasını bekliyor.

Dünya Bankası Türkiye'de enflasyonun Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde kalacağını ve 2025'te ortalama yüzde 29'a düşeceğini öngördü.

Türkiye'de bütçe açığının da Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin ardından rehabilitasyon ve yeniden yapılanma maliyetleri sebebiyle yüksek kalması bekleniyor. Dünya Bankası 2024 için ABD ekonomik büyüme tahminini de Ocak'ta açıkladığı yüzde 1,6'dan yüzde 2,5'e yükseltti.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dünya Bankası Grubu Baş ekonomisti ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Indermit Gill, "Pandemi, çatışmalar, enflasyon ve parasal sıkılaştırmanın neden olduğu çalkantılardan dört yıl sonra, küresel ekonomik büyümenin istikrara kavuştuğu görülüyor" ifadesini kullandı. Büyümenin 2020 öncesinden daha düşük seviyelerde olduğuna değinen Gill, dünyanın en fakir ekonomileri için beklentilerin daha da endişe verici olduğunu vurguladı.

Gill, gelişmekte olan ekonomilerin özel yatırımı teşvik etmenin, kamu borcunu azaltmanın ve eğitim, sağlık ve temel altyapıyı iyileştirmenin yollarını bulmak zorunda kalacağına işaret etti.

Dünya Bankası Grubu Baş ekonomist Yardımcısı Ayhan Köse ise gıda ve enerji fiyatlarının dünya genelinde ılımlı seyretse de çekirdek enflasyonun nispeten yüksek kalmaya devam ettiğini ve bu şekilde kalabileceğini anlattı.

Bu durumun gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankalarını faiz indirimlerini ertelemeye sevk edebileceğini kaydeden Köse, "'Daha uzun süre yüksek' oranların olduğu bir ortam, daha sıkı küresel finansal koşullar ve gelişmekte olan ekonomilerde çok daha zayıf büyüme anlamına gelecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *