Milli Piyanocular Odası Başkanı Sabri Yıldırım “Sayısal lotonun komisyon oranının Milli Piyango Genel Müdürlüğü’ndeyken olan yüzde 6,5 iken 8 Ocak tarihinden itibaren yüzde 3,40’a düşürüldü. Bu esnafın dükkan kira bedeli ortalama 3 bin TL, elektrik gideri 500 TL, işçisinin asgari ücreti 2 bin 350 TL, işçinin SGK ödemesi 900 TL, doğalgaz gideri 600 TL’dir. Dolayısıyla gelirler giderlerin altında. Küçük bir hesaplama ile haftada 30 bin, aylık 120 bin TL. ciro yapan bayiinin brüt karı 4 bin 800 TL. ve bu rakam çok altında” tespitini yaptı.
Esnaflarımızın mağduriyeti göz önünde bulundurulmalı
Bayilere verilen makinelerden 3 bin 150 dolar ve 5 bin TL ücret alındığını kaydeden Başkan Yıldırım, “Bu bayiimizi ekonomik olarak çok zor durumda bırakıyor. Sayısal bayilerin mevcut olarak 2 bin dolar depozito ücreti Milli Piyango Genel Müdürlüğü’nde mevcut. O nedenle bu esnaflarımızın mağduriyetini göz önünde bulundurarak 2 bin doları Varlık Fonuna aktarmadan SİSAL A.Ş’ye devrinin yapılması ve bayide zorda kalmadan bin 150 doların da SİSAL A.Ş ye yatırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kazancı çok az olan bayilerimizi daha da zor durumda bıraktı
Gaziantep Milli Piyangocular Odası Başkanı Sabri Yıldırım, seyyar milli piyangocuların sorunlarını şu cümlelerle dile getirdi. Seyyar bayilerimizin prim oranları yüzde 9,72’den yüzde 5’e düşürüldü. Bu da kazancı çok az olan bayilerimizi daha da zor durumda bıraktı. Prim oranlarının tekrar eski düzene getirilmesi, satış bürolarının kapanmaması ve kredi kartlarıyla satış yapılması gibi üç ana kırmızı çizgimiz olduğunu belirtmek isteriz.”
Elimizden alınan haklarımızın tekrar verilmesini istiyoruz
Sayısal Loto ve iddia bayiliği yapan Emin Garip isimli esnaf, yeni şirketten memnun olmadıklarının altını çizdi. “Oranlarımızın düşmesinden memnun değiliz. Kiralarımız, faturalarımız ve diğer giderlerimiz artarken, gelirlerimiz düşüyor. Dolayısıyla elimizden alınan haklarımızın tekrar verilmesini istiyoruz” şeklinde konuşma yaptı.
İş yerlerini kapatmak zorunda kalacağız
İlhan Akman, “Elimizden alınan haklarımızı ve oranlarını geri istiyoruz. Yüzde 6,5 olan oranımız yüzde 3,4’e düştü. Bu oranlarımızın yeniden eski orana çıkartılmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde iş yerlerini kapatmak zorunda kalacağız” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş