ANASAYFA arrow right Ekonomi

"Fitch'in not artışı çok önemli bir eşik"

"Fitch'in not artışı çok önemli bir eşik"
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.45
olmasını gerekçe göstererek yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi yerinde ve çok önemli bir eşik” dedi.
Hür Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kasım Fincan, “Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu kısa vadede azalan makro-finansal riskleri ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye geri dönme yolunda olmasını gerekçe göstererek yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi yerinde ve çok önemli bir eşik” dedi.
HÜRSİAD Başkanı Kasım Fincan, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, not artışının birkaç noktada önemli etkileri olacağını belirterek şunları kaydetti:"Bunlardan birincisi Türkiye'nin yurt dışı faiz maliyetleri düşecek. Bundan böyle Türkiye'de finans kuruluşları ve büyük firmalar 5-10 yıl vade ile daha ucuza borçlanabilecek. İkincisi ise, Türkiye'ye gelen hem doğrudan yabancı yatırım hem de portföy yatırımları daha da artacak. Sıfırdan doğrudan yatırım yapacak kuruluşlar bu kredi notlarına çok bakıyorlar. Bu anlamda yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışları değişecek. . Türkiye zaten uluslararası yatırımcılar için güvenli bir limandı ama bu not artışıyla birlikte birçok fon ve yatırımcı için Türkiye, daha büyük bir cazibe merkezi haline gelecek. Türkiye, birçok alanda bu not artışının olumlu etkilerinden yararlanacak. Rakamsal olarak ifade etmek gerekirse de bu not artışı, 1 yıl içerisinde Türkiye'ye 10-12 milyar dolar civarında ilave uluslararası doğrudan yatırım getireceğine inanıyorum.

"İki yıl önce olmalıydı"
HÜRSİAD Başkanı Kasım Fincan, Türkiye'nin 2008 yılından itibaren süren küresel kredi krizindeki ülke performansları açısından kredi notu yatırım yapılabilir seviyede bulunan birçok ülkeden daha iyi performans göstermişti. Fitch'in not artışı geç gelen bir karar. İki yıl önce olmalıydı" değerlendirmesinde bulundu.
Kredi notu artışının faiz maliyetini düşürürken, TL'nin değerlenme riskini de beraberinde getirdiğini ifade eden Fincan, "Bu riske karşı Merkez Bankası'nın daha proaktif olacağı kanaatindeyim. Türkiye’nin Bu sene de cari açık riskini yönetebileceğini herkese kanıtladı. Bu yılki ortalamaların altında kalan büyüme performansına rağmen, Türkiye'nin son 3 yıldaki ortalama büyüme hızı yüzde 7 civarındadır. Bu Türkiye ekonomisinin gücünün en önemli göstergesidir. Biz iş dünyası olarak Türkiye ekonomisine her zaman güvendik. Türkiye'ye her zaman yatırım yaptık, istihdamı artırdık. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da artık 'malumu ilan etmesi' son derece olumlu. Diğer kuruluşlardan da Türkiye'nin ve Türk özel sektörünün hakkını teslim etmelerini bekliyoruz" dedi.

"KOBİ'ler için daha fazla üretim
ve yatırım ortamı yaratmalı"
Fincan, “Ancak bunun için enflasyonun düşürülerek büyümenin desteklenmesi, ekonomimizin ve sanayimizin rekabet gücünü iyileştirecek mikro ve makro reformların yapılması gibi birtakım koşulları sağlamamız gerekiyor. Öte yandan, siyasi ve ekonomik istikrarı koruyarak, reel sektör ve KOBİ'ler için daha fazla üretim ve yatırım ortamı yaratmalı, Orta Vadeli Program'da (OVP) çizilen bütçe disiplini çizgisini korumalıyız. Bu koşullar sağlandığında not artırımlarının da beraberinde geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

“Yılın son çeyreğinde ekonomik
büyümede bir hızlanma olmasını bekliyoruz.”
HÜRSİAD Başkanı Kasım Fincan, “İhracat odaklı büyümenin yanı sıra bir taraftan da artık iç tüketimin hızlandırılarak çarkların dönmeye başlaması gerekiyor. Hükümetin iç piyasaya dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum. Ekonominin durgunlaşması Türkiye için iyi olmaz. Önümüzdeki yıldaki yüzde 4'lük büyüme hedefinin tutturulabilmesi için ekonomide çarkların bir an evvel dönmeye başlaması gerek. 2013 ve 2014 yılları Türkiye ekonomisi için zor ama çok parlak yıllar olacak. Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşabilmesi için her yıl ortalama yüzde 5 büyümesi gerekiyor. Ekonominin durgunluktan çıkarak yeniden yüksek büyüme rakamlarına ulaşacak politikalar geliştirilmeli" dedi.SHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *