ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gaziantep'in marka başvurusu, ihracat rakamları ilk 10'nun içinde

Gaziantep'in marka başvurusu, ihracat rakamları ilk 10'nun içinde
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB işbirliği ile yürütülen, işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılması konusunda hazırlanan en önemli projelerden biri olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı.
GSO Meclis salonunda yapılan toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, İŞ-KUR İl Müdürü İlyas Bulduk, SGK İl Müdürü Ahmet Yetim ile kursiyerler katıldı. Toplantının açılışında konuşan GSO Başkanı Adil Konukoğlu, UMEM projesinin odalar için çok önemli bir proje olduğunu söyledi.
Adil Konukoğlu, projeyi sanayicilere anlattıklarında olumlu görüş aldıklarını belirterek, "Şu ana kadar 150 tane öğrenci yetiştirdik. 10 ayrı kurs açtık. Bu kurslardan mezun ettiğimiz 150 öğrenciden 90 tanesi stajyer olarak gittikleri tesislerden ayrıldılar. Bunların sebeplerini sorduğumuzda kursiyerler bulundukları yeri beğenmediklerini söylüyorlar. Daha farklı iş arıyorlar. Ben bu işi sanayici ve Gaziantepli olarak anlayamıyorum" dedi.
Gazianteplilerin çalışmayı seven bir toplum olduğunu dile getiren Konukoğlu, "Taşı sıksak suyunu çıkarırız diye ikna ederiz ama şuandaki duruma baktığımız zaman da ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Gaziantep'teki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının bir puan üzerindedir. Gaziantep'in marka başvurusu, ihracat rakamları ilk 10'nun içinde. Altıncılığı kimseye kaptırmıyoruz ve beşincilik için mücadele ediyoruz. Mayıs ayında dördüncü sıraya çıktık. Bu kadar çalışkan bir kentin bir kısmında da vasıflı eleman ararken, devlet bu imkanları sunarken, her gelen kursiyere 15 lira ödenirken, açtığımız kurslara gelen sayısı çok az, bunu anlamıyorum. Kapı kapı dolaşıp haber veriyoruz. Adam gönderiyoruz ama kurslara gelmiyorlar. Kahvehanede kağıt oynuyorlar, iş yok diyorlar. Biz ise, ‘Gel sana günlük 15 lira da para vereceğiz diyoruz’, buna rağmen kurslara gelmiyorlar. Bu yüzden üç tane kursumuzu kapatmak zorunda kaldık. Hele hele birisi gaz altı kaynağı kursuydu bu kursun kapanmasından dolayı çok üzüldüm. Bir sanayici olarak gaz altı kaynağı yapan işçi bulamıyorum. Maalesef biz buna kursiyer bulamadık ve kapatmak zorunda kaldık. Bu işin peşini bırakmayacağız. Gaziantep olarak bunu başaramazsak bize yazıklar olsun. Sanayide, ihracatta başarılı olan bir şehrin UMEM projesinde alt sıralarda kalması beni çıldırtıyor. Bize bu konularda destek olunmasını istiyoruz. Biz bu işi başardığımız zaman bu şehir daha ilerilere gidecek" diye konuştu.
UMEM projesine Türkiye genelinde yaklaşık 35 bin talep olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz ise, "17 bin kursiyer kurslara devam ediyor. Bu konuda belli bir mesafe aldık ama kursiyer bulma sorununu halen yaşıyoruz. İşsiz vatandaşlarımızı, sanayi odalarımıza, İşkur'a ve UMEM okullarına, internet adresimize bekliyoruz. Bu proje istihdam garantilidir. Daha önce birçok mesleki eğitim kursu düzenledik bunların çoğu teorikti. UMEM Projesi diğerlerinden farklıdır. Temel farkı yalnızca teorik eğitim verilmiyor. Mutlaka kursun ardından kursiyerimize staj imkanı sağlıyoruz. Daha önceki kurslardan farklı olarak kursiyerlerimize iş garantisi de veriyoruz. Kursa katılan ve başarılı olanların yüzde 90'ı istihdam edilecek. Kursiyer bulsak hepsine iş garantisi vereceğiz ama kursiyer bulamıyoruz. Hiçbir şeye kolayca ulaşamayız. Hayata 10. basamaktan başlayamayız. Mutlaka merdivenleri birer birer çıkmamız lazım. Gaziantep'teki işsizlerin bu çağrılara kulak vermesi gerekir" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz ve GSO Başkanı Adil Konukoğlu kursiyerlerin sorularını yanıtladı.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *