ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gelen zamlar hesapları alt üst ediyor, mağduriyet oluşuyor

Gelen zamlar hesapları alt üst ediyor, mağduriyet oluşuyor
YAYINLAMA: 29 Ekim 2021 / 20.48
GÜNCELLEME: 29 Ekim 2021 / 20.50
Doların yükselmesiyle birlikte akaryakıta da zam geldi. Akaryakıta zam gelmesi nakliye esnafını kara kara düşündürmeye başladı.

Zor şartlar altıdan evine ekmek götürmeye çalışan nakliye esnafını gece-gündüz direksiyon sallıyor. Ülkenin kalkınmasında önemli biz misyona sahip olan nakliyatçılar, akaryakıtın yükselmesine sitem etti. Giderlerinin büyük bölümünü akaryakıt oluşturduğunu kaydeden esnaf, bir çıkış yolu arıyor.

Esnafın bu zammın altından kalkması çok zor

Akaryakıta gelen zammın sektörü ve esnafı çok mağdur ettiğini söyleyen Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, “Mazota zam geldiği andan itibaren aracın yağına, lastiğine, bakımına ve birçok şeye aynı anda zam geliyor. Nakliyecinin en büyük girdisi mazot ve esnafın bu zammın altından kalkması çok zor. Çünkü bir ile yük götürürken yolda iki sefer mazota zam geliyor. Bu da esnafın hesabını alt üst ediyor ve büyük mağduriyet yaşanmasına neden oluyor” açıklamasını yaptı.

Kamyoncu esnafının maliyeti yüzde 25 arttı

Akaryakıta gelen zamların diğer tüm kalemlere yansıdığını kaydeden Aydıngüler, kamyoncu esnafının maliyetinin yüzde 25 arttığının altını çizdi.

“İstanbul’a giden bir aracın 2 sene önce ortalama 5 bin lira bir maliyeti varken, bu rakam şu anda 7 bin liraya yükseldi. Yani yüzde 50 civarında bir maliyet artışı oldu. Ekonominin iyi olması için taşıma sektörünün teşvik edilmesi gerekiyor. Nasıl diğer sektörlere teşvik veriliyorsa taşıma sektörüne de teşvik verilmesi lazım” ifadelerine yer verdi.

80 bin Euro’ya alınan bir aracın fiyatı 120 bin Euro’ya yükseldi

Başkan Aydıngüler, “Yıllardır, nasıl çiftçiye mazot desteği veriliyorsa taşıma sektörüne de mazot desteği verilmesi gerektiğini söylüyoruz. ÖTV’de özel indirimin yanı sıra devletin bir araca km bazında teşvik vermesi önemli. Çünkü her gün fiyatların artması nakliye komisyoncunu ile üretici karşı karşıya getiriyor. 3 sene önce bir aracı 80 bin Euro’ya alınırken şimdi 120 bin Euro’ya alınıyor. Günümüzde her şey gelişirken bizlerinde araçlarımızı yenilememiz lazım ve aracı yenilemek için ise para kazanmalıyız, ama bu parayı kazanamadığımız zaman, araç fiyatları da fahiş fiyatlardan satıldığı sürece nakliye sektörü küçülmeye devam edecek” tespitinde bulundu.

Nakliye sektörü 3-5 yıla kadar şoför bulamayacak hale gelecek

Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “16 sene yürürlükte olan yönetmelik güncellenmeli. Nakliye sektörü 3-5 yıla kadar şoför bulamayacak hale gelecek. Şoförler SRC alamadıkları için sektör şoför bulamaz halde. Eğer bu konuya bir düzenleme getirilmezse araç alsak dahi bu aracı sürebilecek şoför bulamayacağız.” Fatma Karabacak  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *