ANASAYFA arrow right Ekonomi

Irak’a ihracat yapan firmalara kıyak

Irak’a ihracat yapan firmalara kıyak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.52
Yaptığımız yoğun çalışmalar sonucunda, ’Öncelikle K.Irak mobilyalarda Türk standartlarını uygulamayı kabul etti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin en büyük ihraç pazarlarından biri olan Irak’a girecek ürünlerde bir takım gözetim ve denetim sistemi uygulamaya başlatılmış olduğunu hatırlatarak, “Yaptığımız yoğun çalışmalar sonucunda, ’Öncelikle K.Irak mobilyalarda Türk standartlarını uygulamayı kabul etti.
Mobilyalarda Türk standartlarına göre sertifika almış malların ithaline izin verecek. Bu sertifikaları veren laboratuarların akredite olma şartını ise 1 Ocak 2013’den, 1 Temmuz 2013’e öteledi, başlamış ihraç işlemlerinde sertifika aranmayacak” dedi. 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı açıklamada, öncelikle Kuzey Irak’ın mobilyalarda Türk standartlarını uygulamayı kabul ettiğini bildirdi. Mobilyalarda Türk standartlarına göre sertifika almış malların ithaline izin verileceğini belirten Bakan Çağlayan, bu sertifikaları veren laboratuarların akredite olma şartını ise 1 Ocak’tan 1 Temmuz’a ötelediğini, başlamış ihraç işlemlerinde sertifika aranmayacağını dile getirdi.

Kuzey Irak’ın, gıda ürünlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düzenlediği sağlık sertifikalarını kabul edeceğini, zorunlu uygulamanın 1 Ocak yerine 1 Mart’ta başlayacağını bildiren Bakan Çağlayan şunları kaydetti: 
“Tarım ürünlerinde öngörülen sevk öncesi inceleme (SGS, Bureau Veritas) 1 Ocak’ta başlamayacak, kesin tarih K. Irak tarafından bilahare tespit edilip bildirilecek. Taraflar arasında işbirliği ve iletişim için bir danışma mekanizması kuruldu. Irak’a güvensiz mal ihraç eden firmalar bu yolla bildirilecek, Türkiye tedbir alıp bilgi verecek. İşbirliği amacıyla Şubat ayında Kuzey Irak’tan uzmanlar Türkiye’ye gelip eğitim alacak ve yerinde inceleme yapacaktır. Ayrıca Kuzey Irak’a mobilya ihraç eden firmalarımızın Türk standartlarına uygunluğu gösteren belgeleri temin etmek üzere TSE’ye veya bu alanda faaliyet gösteren diğer uygunluk değerlendirme kuruluşlarına başvurmaları gerekecektir. Belgesi olmayan ancak ithalatçıyla 1 Ocak 2013’ten önce yaptıkları sözleşme gereğince işlem başlatmış firmalarımızın ise sevkiyattan önce Bakanlığımıza (Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü) başvurmaları gerekecektir.”



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *