ANASAYFA arrow right Ekonomi

İşsizlik oranımız ülke ortalamasının üzerinde

İşsizlik oranımız ülke ortalamasının üzerinde
YAYINLAMA: 16 Ağustos 2020 / 20.47
GÜNCELLEME: 16 Ağustos 2020 / 21.07
Türkiye İstatistik Kurumu, Mayıs ayı işsizlik oranlarını açıkladı.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin kişi, işsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti, tarım dışı işsizlik oranı ise 0,2 puanlık artış ile yüzde 15,2 oldu.

Üretim toplumuna geçilmezse işsizlik, pahalılık, yoksulluk ve açlık artacak

İşsizlik oranlarını Sabah okurları için değerlendiren DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, açıklanan işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ülke genelinde işsizliğin yüzde 30’lara dayandığını açıkladı. “Tüketim toplumundan üretim toplumuna geçilmediği sürece işsizlik, pahalılık, yoksulluk ve açlık artacak” dedi ve ekledi: “Gaziantep’teki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerinde.”

TÜİK’in işsizlik oranları inandırıcı değil

Güdücü, işsizlik oranlarının inandırıcı olmadığı tespitini yaparken, “Son bir yıl içerisinde işsizlik azalmadı, arttı ve işten çıkarmalar halen devam etmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu, gerçek verileri değil, hükümetin istediği şekilde açıklama yaparak, insanları yanıltmaya çalışıyor. Vatandaşlarımız her şeyin farkında. Ülkemizde işsizlik yüzde 13 değil, yüzde 30’a dayanış durumda. Pandemi sürecinde işten çıkarılanları da hesapladığınızda bu rakam daha fazla” diye açıklama yaptı.

Asgari ücret 3 çeyrek altın etmiyor

Dövize kurlarına ve altına bakıldığında ekonominin ne durumda olduğunun anlaşılacağını kaydeden Güdücü, ülkeyi yönetenlerin yanlış ekonomik politikadan vazgeçmeleri çağrısı yaptı. “Hangi işçiye sorarsanız sorun; geçim sıkıntısı yaşamaktadır. 2020 yılında asgari ücrete 14 çeyrek altın alınırken, şimdi 3 çeyrek altın etmiyor. Buna rağmen ekonomi iyiymiş gibi açıklamalar yapılarak vatandaşı yanıltıyorlar” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te vaka sayıları çok düşük olduğunda caddelerde maske dağıtıldığını, insanların ateşlerinin ölçüldüğünü, evlere yardım paketi gönderildiğini ve caddelerin dezenfektanla yıkandığını hatırlatan Güdücü, “Vaka sayılarında ülkenin ilk 3 ili arasında yer almamıza rağmen ne maske dağıtan ne caddelerin dezenfektanlanması ne ateş ölçen ve yardım eden kaldı. Ölen ölsün kalan sağlar bizimdir, mantığı ile hareket ediliyor gibi durum var” şeklinde konuştu.

Kayıt dışı çalışma oranı her geçen gün artıyor

DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, kayıt dışı konusunda ise şunları kaydetti: “Kayıt dışı hiçbir zaman azalmadı, artarak devam etmektedir. Çünkü bu tür çalışmaya teşvik ediliyor. Kentte çalışan Suriyeli işçilerin hangisi sigortalı ve kayıt altında çalışıyor? Bu insanların emeğini sömürerek, az para vererek kayıt dışı çalıştırma devam ediyorlar. Bu sorunu önlemenin tek yolu işçilerin sendikalara üye olması. Çünkü sendikalı olan bir işçi sigortasız çalıştırılamaz.”  Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *