ANASAYFA arrow right Ekonomi

JP Morgan, 22 Haziran'daki toplantıda faizin yüzde 25’e çıkarılabileceğini açıkladı

JP Morgan, 22 Haziran'daki toplantıda faizin yüzde 25’e çıkarılabileceğini açıkladı
YAYINLAMA: 06 Haziran 2023 / 14.56
GÜNCELLEME: 06 Haziran 2023 / 14.56
ABD merkezli banka JP Morgan Chase'in ekonomistleri, 22 Haziran'da yapılacak toplantıda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin faizi yükselteceğini öngörüyor.

JP Morgan'a göre, politika faizinin yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25'e çıkarılması olasılıklar dahilinde.

Foreks'te yer alan habere göre, araştırma notunda, "Politika faizinin 22 Haziran'da veya daha erken yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarılması masada. Bu artırım ile birlikte daha küçük faiz artırımlarının devam edebileceğine işaret eden bir ileri dönük yönlendirmede olabilir" denildi.

Banka, yıl sonunda politika faizinin yüzde 30 olacağı tahminini de sürdürdü. 

Son faiz artırımı, Mart 2021'de

TCMB'nin son faiz artırımı, Naci Ağbal döneminde Mart 2021'de alınmıştı. Politika faizinin yüzde 19'a çıkarılmasının ardından Yeni Şafak gazetesi, "Bu operasyonu kimin adına çektiniz" manşetiyle çıkmış, Ağbal ise cuma gecesi yayımlanan bir kararname ile görevden alınmıştı. Türk lirası, Ağbal'ın görevden alınması sonrasında dolar karşısında serbest düşüşe geçmişti.

Ağbal'ın yerine getirilen mevcut Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görevden alınması bekleniyor. Reuters'a konuşan kaynaklara göre, Kavcıoğlu'nun yerine "birkaç" isim düşünülmesine rağmen dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşen Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanı olarak atacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *