ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kuru üzüm fiyatları aşırı düştü…

Kuru üzüm fiyatları aşırı düştü…
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru üzüm fiyatlarının aşırı düştüğünü, Kurban Bayramı öncesinde 5,20 liraya kadar çıkan kuru üzüm kilogram fiyatının bugünlerde 3,60 liraya kadar indiğini bildirerek, “devlet müda
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru üzüm fiyatlarının aşırı düştüğünü, Kurban Bayramı öncesinde 5,20 liraya kadar çıkan kuru üzüm kilogram fiyatının bugünlerde 3,60 liraya kadar indiğini bildirerek, “devlet müdahalesi şart oldu. TMO veya belirlenecek bir kurum müdahale alımı yapmalıdır. Aksi takdirde üreticimiz büyük bir sıkıntı yaşayacak, üretimi sürdürmekte zorlanacaktır” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, kuru üzümde bir türlü fiyat istikrarının sağlamadığını, bunun da üreticiyi düzenli ve makul bir gelirden yoksun bıraktığını belirtti. Üreticinin bin bir emek sarf ederek ürettiği kuru üzümü yok pahasına elden çıkarmak zorunda kalmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kuru üzüm üretimi Türkiye, ABD, İran, Yunanistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Şili ve Afganistan’da önem kazanıyor. Türkiye, çekirdeksiz kuru üzümüyle dünya çapında ünlüdür. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında Türkiye ilk sırayı alırken, ABD ikinci, İran üçüncü, Şili dördüncü, Güney Afrika beşinci sırada bulunuyor. Dünya sofralık üzüm ihracatında Şili ilk sırayı alırken, bu ülkeyi, ABD, İtalya, Çin, Peru, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hong Kong, İspanya, Avustralya, Hindistan, Mısır, Meksika, Yunanistan ve Türkiye takip ediyor. Türkiye sofralık üzüm ihracatında 14’ncü sırada bulunuyor.
Çekirdeksiz kuru üzüm üretimimiz, 2014’de 328 bin ton ve 2015’de de 196 bin ton olarak gerçekleşti. 2015’deki üretim düşüşü dolu ve don afetinden kaynaklandı. 2016’da üretim 313 bin ton oldu. Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm üretimde ilk sırayı alırken, ülkemizi, 238 bin tonla ABD, 155 bin tonla İran, 140 bin tonla Hindistan, 130 bin tonla Çin, 70 bin tonla Şili, 45 bin tonla Özbekistan, 33 bin tonla Güney Afrika Cumhuriyeti, 30 bin tonla Arjantin, 19 bin tonla Avustralya izledi. Ülkemizde çekirdeksiz kuru üzüm tüketimi 40-50 bin dolaylarında değişmektedir. 2016 yılında kurutmalık çekirdeksiz üretiminin yüzde 84,7’si Manisa’da gerçekleştirildi. 1 milyon 141 bin tonluk kurutmalık çekirdeksiz üretiminin 966 bin tonunu Manisa üretiyor. Manisa’yı, 103 bin tonla İzmir, 67 bin tonla Denizli izliyor. Üç ilin toplam üretimdeki payı yüzde 99,6’ya yaklaşıyor.”
2015 ve 2016’da afetlerden ve ihracat yapılamamasından dolayı büyük kayıplar yaşayan kuru üzüm üreticilerinin, bu yıl da fiyatların düşmesinden mağdur olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarındaki aşırı sıcakların, bazı bölgelerde yaşanan don afetinin rekolteyi etkilediğini, Turgutlu ve Ahmetli’de sıcaklardan dolayı yüzde 40’a varan rekolte kayıpları yaşandığını belirtti.
Kuru üzüm fiyatlarındaki düşüşün, Tariş’in etkin alım yapamaması, tüccarın fiyatları düşürmesinden kaynaklandığına dikkati çeken Bayraktar, “üreticimiz depolama imkanı olmadığı için ve borçlarını kapatma zorunluğundan dolayı ürününü fiyat ne olursa olsun emanete veriyor veya açığa satış yapıyor. Büyük zarara uğruyor. Üzümde depolama imkanları artırılmalıdır” dedi.Bülten

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *