ANASAYFA arrow right Ekonomi

Memur adaylarına tercih tüyoları!

Memur adaylarına tercih tüyoları!
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Nasıl tercih yapacağım diye düşünen memurlara tercih ipuçları...

Nasıl tercih yapacağım diye düşünen memurlara tercih ipuçları...

Tercih yaparken bazı kuralları uyguladığınızda yerleşmeniz kolaylaşır. Püf noktalarına dikkat gerekiyor
Memur adaylarının en çok sorduğu sorulardan biri "Nasıl tercih yaparsam mutlaka yerleşirim?" Diğeri de "Türkiye'nin neresi olursa olsun yerleşmek için ne yapmalıyım?" sorusu.
Bu tür soruları olan kararsız memur adayları için tercih yaparken nelere dikkat etmeleri konusunda Takvim yazarı Ali Şerbetçi, bugünkü köşesinde ipuçlarını yazdı.

* Nasıl tercih yapayım?
Öncelikle tercih kılavuzunu dikkatlice okuyun. KPSS-2011/1 Tercih kılavuzunda öğrenim seviyenizden niteliğinize uygun kadro ve pozisyonları tespit edip, bunları beyaz bir kağıda kodu ile birlikte alt alta yazın. Bu şekilde yazmanızın en önemli sebebi tercih yaparken Tercih Listesi'ne doğru olarak doldurmanızda yarar sağlamaktadır.

* Yaşamınızı sürdüreceğiniz ili tercih edin
Tercih yapacak adayların puanı yüksekse ve yerleşme imkanı yüksekse göz önünde bulunduracağı hususlar konusunda bilgi verelim. Bu şekilde olan memur adaylarının öncelikle tercih edecekleri iller konusunda karar vermesi gerekir.
Puanınız yüksekse bulunduğunuz il veya yaşamınızı sürdürmek istediğiniz ili düşünerek tercih yapmanızda fayda var. Oturduğunuz yer dışındaki illere tercih yaptığınızda o yerlere gerçekten gidecek misiniz?
Bunu değerlendirin. Gitmeyecekseniz tercihte bulunmayın.

* Maaşlarına bakabilirsiniz...
Tercih yaparken il dışında da kurumun olanaklarına mali ve sosyal haklarına bakabilirsiniz. Bu durumda ücreti ve sosyal imkanları daha iyi olan kurumları ilk tercihlere yazabilirsiniz.

* Nakil olanağını da inceleyebilirsiniz
KPSS-2011/1 tercih kılavuzunda, yaşamak istediğiniz il veya görev yapmak istediğiniz kurum ve kuruluşa ait durumunuza uygun başvurabileceğiniz bir kadro yoksa, kılavuzda yer alan başka illerdeki kadroları tercih edeceksiniz. Ancak bu tercihleri yaparken kılavuzda yer alan kurumların nakil imkanlarını iyi araştırmanız gerekir. Belediyelerde, üniversitelerde ve bazı KİT'lerde nakil imkanı oldukça kısıtlıdır. Bu durumda tüm ülkede örgütlenmesi bulunan bakanlık, başkanlık ve genel müdürlük bünyesinde yer alan kurum ve kuruluşları tercih edebilirsiniz. Bu takdirde daha sonra istediğiniz ile kurum içi nakil yapma olanağınız mümkün olabilir.

* Öncelikle kendi hizmet sınıfınızı tercih edin
Memur adayları öncelikle kendi hizmet sınıfını tercih etmeliler. Çünkü atandıktan sonra bitirdiği öğrenim nedeniyle ihraz ettiği unvanlı kadrolara atanmak istediğinde karşısına sınav mekanizması çıkmaktadır. Örneğin sağlıkla ilgili okul mezunları, düz memur kadrolarını tercih ederse, sonra kendi görevlerine ait kadrolara atanabilmek için atandığı kurumda durumuna uygun bir kadronun olması ve kadro varsa da açılacak unvan değişikliği sınavına girmesi gerekmektedir.

* Nelere dikkat edilmeli?
Tercih yaparken öncelikle genel nitelikli (3001, 4001) yerler yerine kendi öğrenim dalı talep edilen (mühendis, tekniker, hemşire vb.) kadrolar yazılmalıdır. Sonra sertifika, bonservis, ehliyet, İngilizce gibi adayın sahip olduğu niteliklere uygun kadrolar yazılmalı son olarak da genel kodların olduğu kadrolar tercihler arasına alınmalıdır.

* Püf noktası nedir?
Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan kadro ve pozisyonlar kimsenin tercih etmeyeceği düşüncesiyle öncelikli tercih edildiği gözlenmekte. Doğu'daki kadro ve pozisyonların taban puanı yükselmekte batıda ise bazı kadro ve pozisyonların taban puanları düşük kalmaktadır. Bu nedenle memur adayların tercihlerini ülke geneline serpiştirmesi yararlıdır.

* Koşullara dikkat!
Tercih kılavuzunda ilan edilen kadroların karşısında yer alan nitelik kodunda mezun olduğunuz bölümün kodu yoksa tercihte bulunmayın. Eğer mezun olduğunuz bölümün kılavuzda ilan edilen bölümlere denk olduğuna dair YÖK'ten bir yazı almanız halinde tercih işlemlerinde bulunmanız ve ilgili kurumlarca atamanız yapılır. Tercih ettiğiniz yere daha yüksek bir aday başvurursa sizinki boşa çıkar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *