ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ne oldu da fiyatlar düştü?

Ne oldu da fiyatlar düştü?
YAYINLAMA: 25 Ağustos 2020 / 20.59
GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2020 / 21.00
“Bu fıstık fiyatları ile üretici para kazanamaz” diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Boz kavlağın kilosunun neden 72 liradan 40 liraya düştüğünü sordu. “55-60 liraya satılan kuru kırmızı kabuklu fıstığın kilosu 27 liraya düştü. Bir anda ne oldu da fiyatlar düştü?” dedi ve ekledi: “Antepfıstığına taban fiyat konulmalı.”

Tarımın kalkınması için çiftçiye sahip çıkılmalı

Gaziantep’teki çiftçilerin yüzde 80’inin geçim kaynağının fıstık olduğunu hatırlatan Başkan Yiğit, fıstığın değerlendirilmesinin önemini vurguladı. “Antepfıstığı ihracatının bir an önce başlatılıp çiftçinin mağduriyeti giderilmelidir. Çünkü fıstık ihracatının önü açılmazsa fiyatlar düşük kalacak. Dolayısıyla yine kaybeden çiftçimiz olacak. Çiftçi bu ülkenin bel kemiğidir. Bir ülke tarımı ile kalkınır. Tarımın kalkınması içinde çiftçiye sahip çıkılması lazım” diye ifadeler kullandı. 

Antepfıstığına taban fiyat konulmalı

Üreticinin mağdur edilmemesi gerektiğini kaydeden Yiğit, “Gaziantep dışında Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Siirt gibi illerde yetiştiriliyor. Karadeniz fındığının bir taban fiyatı varken, aroması, lezzeti ve tadı ile dünyaya mal olmuş Antepfıstığının neden taban fiyatı yok. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mutlaka bir taban fiyatı belirleyip üreticiyi korumalıdır. Ayrıca şu anda Tarım Kredi Kooperatifleri fıstık alımı yapıyor, fakat fiyat açıklamıyor. Yani çiftçiyi düşünmüyor” ifadelerini kullandı.

Fıstık hırsızlarına göz açtırılmıyor

Başkan Yiğit, kuru kırmızı fıstığın kilosunun 40 liranın aşağısında olmaması gerektiğini kaydederken, “Antepfıstığının bir taban fiyatı olmalı, Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapmalı. Bu sene jandarma ekipleri çok özverili bir şekilde gece-gündüz demeden çalışıp fıstık hırsızlarına göz açtırmıyorlar. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ederiz. Bu kontrollerin ve denetimlerin hasatlar bitene kadar devam etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftçilerimiz son günü ÇKS kayıtlarını yaptırsınlar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Şu anda üzüm hasatları başladı ve üzüm rekoltesi üreticilerimizin yüzünü güldürüyor. Bu sene meydana gelen don olaylarının üzümlere çok faydası oldu. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemine başvuruların uzatılması gerekiyordu ve uzatıldı. Çünkü çiftçilerimiz çoğunluğu 65 yaş üstü olduğundan sokağa çıkma yasağında kayıtlarını yapamadılar. Dolayısıyla bir mağduriyet söz konusuydu. Bu mağduriyet giderilmiş oldu ve tüm çiftçilerimizi son günü beklemeden kayıtlarını yaptırsınlar.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *