ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Ortak payda oluşturacak bir düzenlemenin yapılması lazım”

“Ortak payda oluşturacak bir düzenlemenin yapılması lazım”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.52
Başbakan’ın taşeron işçilere kadro açıklamalarına bir yorumda Koop-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıc
Başbakan’ın taşeron işçilere kadro açıklamalarına bir yorumda Koop-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca’dan geldi. Sarıca, “İnsanlara sendikalaşma hakkı tanıyan, sosyal ve ekonomik durumlarını iyileştiren, iş güvencesi veren ve arkamda devlet var, devletime hizmet ediyorum, karşılığını da alıyorum ortak paydasını oluşturacak bir düzenlemenin yapılması lazım” dedi.
Çerçeveyi görmeden
yorum yapmak zor
Taşerona kadro ile ilgili hükümet yetkilileri tarafından şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken Sarıca, “Taşeron işçilere kadro çalışmasıyla ilgili bir düzenleme yapılacağı söyleniyor. Ancak bunun çerçevesini görmeden yorum yapmak zor olur. Fakat yapılacak düzenlemenin “gelen gideni aratır” veya “geçmişe rahmet okutur” olmaması gerekir. İnsanlara sendikalaşma hakkı tanıyan, sosyal ve ekonomik durumlarını iyileştiren, iş güvencesi veren ve arkamda devlet var, devletime hizmet ediyorum, karşılığını da alıyorum ortak paydasını oluşturacak bir düzenlemenin yapılması lazım” diye konuştu.
İnşallah taşeron sorunu
yıl sonuna kadar çözülür
Taşeron işçilere nasıl bir kadro verileceğinin henüz belli olmadığının altını çizen Sarıca, “Basından takip ettiğimiz kadarıyla devlet bir şirket kuracak, taşeron çalışanların o şirkete kaydı yapılacak veya Maliye Bakanlığı tarafından bir tavan ücret belirleneceği ve çalışanların bu tavan ücret kapsamında ücretlendirileceği söyleniyor. Ama işçi mi memur mu veya hangi statüde faydalanacakları belli değil. İnşallah taşeron sorunu yıl sonuna kadar çözülür” ifadesini kullandı.
657’de bir takım
sıkıntılar var
657’de bir takım sıkıntılar olduğunu hatırlatan Koop-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, konuşmasına şöyle devam etti: “Hükümet yetkilileri de bu konuda sıkıntılar olduğunu söylüyor. Biz de bu sıkıntıyı iş yeri ziyaretlerinde görme imkanımız oluyor. 657’nin çalışmasından randıman alınmadığı ifade ediliyor ve yeni bir yasal düzenleme yapılabilir diye de söylentiler var.”
“Bu lütuf ve
ihsan değildir”
“Başbakan’ın “Sendikalaşmaktan korkmayın” sözü sendikalaşmayla ilgili kafasında soru işaretleri olan kamu idarecileri ve çalışanları rahatlatmış olarak değerlendirilebilir” diyen Sarıca, “Ancak bu lütuf ve ihsan değildir, çünkü bu Anayasa’nın bir maddesidir. Anayasa’daki bir maddenin yetkili birisi tarafından deklare edilmesi önemli, fakat bunu da lütuf olarak görmemek lazım. Türkiye’de hangi iş yerinde veya iş kolunda çalışıyorsa çalışsın insanların kendi kendilerine sendikalaşma seferberliği yapmaları gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
İş veren baskıları açık
bir şekilde yapılıyor
Yeni alanlarda sendikalaşma ve örgütlenme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Sarıca, “Çalışmaları bitirdiğimizde kamuoyuyla paylaşırız. Ancak Türkiye’de sendikalaşma hareketi iğneyle kuyu kazmak gibidir. İş veren baskıları açık bir şekilde yapılıyor. Kişiyi ekonomik olarak rahatlatalım derken, işsiz de kalabiliyor. Sendikalaşmanın doğal bir hak olarak görülmesi lazım. İşçiye mobbing veya işten çıkarmaların yasal düzenlemelerle engellenmesi gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *