ANASAYFA arrow right Ekonomi

Petrol fiyatları 2018’de artacak

Petrol fiyatları 2018’de artacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.53
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.53
Son zamanlarda akaryakıta gelen zamlar vatandaşın belini büktü.
Son zamanlarda akaryakıta gelen zamlar vatandaşın belini büktü. En son motorine 18 kuruş benzine 12 kuruş zam geldi. Dolayısıyla vatandaş artık araba, yerine toplu taşıma araçlarını kullanacak gibi görünüyor.
Petrol 2016 yılında yüzde 15,
2017’de yüzde 30 oranında zamlandı
Petrol fiyatlarının artması konusunda Sabah’a çarpıcı açıklamalar yapan Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği Başkan Vekili Necmi Alpay, petrolün 2016 yılında yüzde 15, 2017’de yüzde 30 oranında zamlandığını ve bu zamların 2018 yılında artarak devam edeceğini belirtti. “Dış güçlerin Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkileri ve Amerika’da vergi reformunun meclisten geçmesi sebebiyle dolar fazla hareketlenmeye başladı. Amerika’da Trump yönetiminin istikrara kavuşması ve petrol üreten ülkelerdeki jeopolitik riskler petrolün ve doların yönünü yukarı doğru hareket ettirmeye devam edecek gibi gözüküyor” diye ekledi.
Petrol fiyatları 1 
ayda üç defa değişti
Akaryakıt fiyatını belirleyen iki değişkenin olduğunu belirten Alpay, “Bunlardan biri doların Türk lirası karşısında değeri, ikincisi petrolün dünya borsalarındaki değeri. Son bir aylık periyotta petrolün dünya piyasalarındaki değeri yukarıya doğru hareketlendi. Bugün brent petrol 64 dolar seviyelerinde dolarda 3 bin 87 bandına geldi. Dolayısıyla ikisinin birden aynı anda artıyor olması petrol fiyatlarının yaklaşık son 1 aylık dönemde üç defa değişmesine neden oldu” ifadesini kullandı.
Motorine 18 kuruş ve 
benzine de 12 kuruş zam geldi
Son olarak motorine 18 kuruş ve benzine de 12 kuruş zam geldiğini ifade eden Alpay, “Bölgedeki jeopolitik risklerden dolayı petrolün fiyatı yukarıya doğru görünüyor. Dış güçlerin Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkileri ve Amerika’da vergi reformunun meclisten geçmesi sebebiyle dolar fazla hareketlenmeye başladı. Amerika’da Trump yönetiminin istikrara kavuşması ve petrol üreten ülkelerdeki jeopolitik riskler petrolün ve doların yönünü yukarı doğru hareket ettirmeye devam edecek gibi gözüküyor. Petrol 2010-2016 döneminde yıllık yüzde 15 civarında artış gösterirken 2017 zammı yüzde 30 civarında gerçekleşti. 2018 yılında da bu artış devam edecek gibi gözüküyor” şeklinde açıklama yaptı.
Suudi Arabistan’ın 
petrol gelirleri azalıyor
Suudi Arabistan’da ülke içerisinde yaşanan göz altıların nedeninin Suudi Arabistan’ın petrol gelirlerinin azalması olduğunu ileri süren Alpay, “Suudi Arabistan ileriye dönük bir perspektif çizdiğinde; bugün Avrupa 2050’ye kadar fosil yakıt kullanımını bırakmaya hazırlanıyor. Dolayısıyla petrole olan talebin ileriye doğru düşeceği gözüküyor. Petrol fiyatlarının düşük seyretmesiyle beraber arap sermayesinin dış ülkelere yaptığı yatırım boyutunda azalma ve yapılan yatırımları fonlama boyutunda açık verme durumuyla karşı karşıya kaldı” diye konuştu.
“Ülke şu anda 
şantiye havasında”
Türkiye’deki insanların alım gücünde çok ciddi bir artış olmadığını kaydeden Gaziantep Akaryakıt Bayileri Dernek Başkan Vekili Necmi Alpay, konuşmasına şöyle devam etti: “Dolayısıyla Türk insanının kişisel kullanımı için harcadığı akaryakıt bellidir ve belirli bir bütçesi vardır. Bundan dolayı bireysel kullanımda azalma gösteriyor. Ticari piyasalara geldiğinde ise ülke şu anda şantiye havasında. Memleketin her tarafında devlet büyük yatırımlar yapıyor. İnşaat piyasasında hareketlilik ne kadar az dense de geçen seneden daha fazla konut satıldığı dikkat çekiyor. Mesela havaalanı inşaatında yüklü miktarda yakıt tüketimi söz konusu. Dolayısıyla ticari piyasalarda ileriye dönük fiyatlar artacaktır. Ulaştırma, lojistik sektörlerinde olsun inşaat fiyatlarında olsun pahalılığın olduğu bir periyoda girilecektir.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *