ANASAYFA arrow right Ekonomi

Temel görev yerel dinamikleri harekete geçirmek

Temel görev yerel dinamikleri harekete geçirmek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.06
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.06
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Turizm sektörü ve Üniversite- sanayi- toplum işbirliği mali destek programına son proje başvuru tarihinin 26 Ağustos olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Dr. Bülent Özkan yaptığı açıklamada, kurumsallaşma faaliyetlerinin kısmen de olsa tamamladıklarını söyledi. Özkan, Adıyaman ve Kilis'teki yatırım destek ofislerini açtıklarını ve işler hale getirdiklerini belirterek, ajansın açtığı hibe programlarının bulunduğunu ifade etti.
Açılan hibe programları hakkında bilgi veren Özkan, "Bunları iki başlıktaki hibe programlarıdır. Birisi turizm sektörüyle diğeri de üniversite-sanayi-toplum işbirliği mali destek programıdır. Turizm sektörüyle ilgili ayırdığımız bütçe 8 milyon TL'dir. Şu anda onunla ilgili müracaatları alıyoruz. 26 Ağustos'ta başvurular sona erecek. Üniversite sanayi toplum işbirliği mali destek programı için de 6 milyon TL destek ayırmıştık. Bunun da son başvuru tarihi 26 Ağustos'tur. Bu programlara, tüm kar amacı gütmeyen kuruluşlar, belediyeler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve kobiler başvurabilirler" dedi. Özkan, Kobilere verilen hibe miktarının yüzde 50 istedikleri eş finansman oranında yüzde 50 olduğunu anımsatarak, "Kar amacı gütmeyen kurumlaraysa hibe desteğimiz yüzde 75'tir. Bunlardan sağladığımız eş finansman oranıysa yüzde 25'tir" diye konuştu.
"AJANSIMIZ DİREK DEĞERLENDİRİCİ DEĞİLDİR"
26 Ağustos tarihinden sonra değerlendirme sürecinin başlayacağını vurgulayan Özkan şöyle devem etti:
"Değerlendirme konusunda ajansımız direk değerlendirici değildir. Bağımsız değerlendiriciler bu projeleri değerlendiriyorlar. Proje değerlendirme süreçleri kamuoyunda bazen yanlış algılanabiliyor. Projeleri kesinlikle ajans uzmanlarımız değerlendirmiyor. Bunları tamamen başvuru rehberlerindeki kriterlere uygun olarak bağımsız değerlendiriciler değerlendiriyor. Bir projeyi sadece bir bağımsız değerlendirici de değerlendirmiyor. Bir projeyi birden fazla bağımsız değerlendirici değerlendiriyor. Bu değerlendirmelerle ilgili olan puan tablosu da başvuru rehberlerimizde bulunmaktadır. Projeleri değerlendirirken değişik safhalardan geçiriyoruz. İlk olarak bağımsız değerlendirici projeyi değerlendiriyor. Aynı projeyi bir diğer bağımsız değerlendirici daha değerlendiriyor. Bunlar arasındaki puan farkı 15'ten fazlaysa proje üçüncü bir bağımsız değerlendiriciye gönderiliyor. Bunların verdiği puanlar 65'in üzerindeyse proje başarılı 65'in altındaysa başarısız bulunuyor. Daha sonra bağımsız değerlendiricilerden geçen projeler bir üst komite olan değerlendirme komitesine gidiyor. Bu komite de başarılı olan projelerden bölgenin önceliklerine uygun olanı değerlendirip son kararlarını veriyorlar. Verilen son karardan sonra proje sonuçları genel sekreterlik tarafından yönetim kuruluna götürülüyor. Yani biz genel sekreterlik olarak sekretarya görevini yürütüyoruz. Daha sonra projeler yönetim kurulu tarafından onaylanıyor ve sözleşme aşamasına geçiliyor"
"AJANSLARIN TEMEL GÖREVİ YEREL DİNAMİKLERİ HARAKETE GEÇİRECEK STRATEJİLER GELİŞTİRMEKTİR"
"Her ne kadar mali desteklerle kalkınma ajansları anılsa da aslında ajansların temel görevi yerel dinamikleri harekete geçirecek stratejiler geliştirmektir" diyen Özkan, "Bu da uzun soluklu bir çalışmayı gerektirir. Bu çerçevede de bazı sektör raporları üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. "2010-2013 bölge planı çerçevesinde bölgenin temel dinamiklerini ortaya çıkarmamız açısından, bölgemizi daha iyi anlayabilmek adına sektörlerimizi sosyal ve ekonomik boyutuyla daha iyi şekilde analiz edebilmemiz açısından uzmanlarımızla bazı sektör raporları hazırlıyoruz. Yine geçen ay sonuçlandırdığımız iki tane destek programımız vardı. Bunlar, Doğrudan Faaliyet Destekleri ve Teknik Destek Programlarıydı. Bu programlar küçük bütçeli olan ve bölgede yapılması düşünülen bazı fizibilite çalışmasının yapılması konusunda çaktığımız bir destek programıydı. Doğrudan faaliyet destekleri için toplam 500 bin, teknik destek için 200 bin TL ayırmıştık. Doğrudan faaliyet desteklerine toplamda alt limit 20 üst limit 70 bin liraydı. Bu programlara 55 tane müracaat geldi. 55 müracaattan 14 tanesini başarılı bulduk. Doğrudan Destek Programı'na Gaziantep'ten 45, Adıyaman'dan 7 Kilis'ten de 3 tane proje teklifi geldi. Bunlardan başarılı bulunanların 12'si Gaziantep, 2'si Adıyaman 1 tanesi de Kilis'tir. Ancak Gaziantep gibi görülen projelerden 2 tanesi aynı zamanda Adıyaman ve Kilis illerini kapsamaktadır. Teknik Destek Programları ise 15 bin TL'ye kadar olan bütçeli projelerdi. Bu programda da Gaziantep'ten 22, Kilis'ten 19, Adıyaman'dan da 10 proje başarılı bulunmuştur. Şunun altını önemle çizmek istiyorum; Adıyaman'dan gelen proje sayısı sadece 10'dur" şeklinde konuştu.
Özkan konuşmasını şu şekilde tamamladı:
"Şu anda mali destek programlarımız açık olduğu için bütün ilçelerimizde hem proje bilgilendirme eğitimleri hem de proje yazma eğitimleri veriyoruz. Şehir merkezlerine uzak ilçelerimizde yardım masaları kurduk. Kaymakamlıklar bünyesinde uzmanlarımız haftanın 1 günü yardım masalarında proje önerisi olan varsa bilgiler veriyor. Biz istiyoruz ki, her kesimden proje gelsin ve bölgenin kalkınmasında ajans olarak önemli bir rol üstlenelim. Bunu sadece bizim yapmamız yetmiyor. Bununla ilgili diğer kurum ve kuruluşların da desteği gerekiyor. Tüm kurumlarımızın büyük desteğini görüyoruz"



Yoksullara yemek projesi destek bekliyor
Uşşaki Vakfı Gaziantep Şube Müdürü Ömer Yetişkin, vakfın hazırlamış olduğu yemek projesine hayırseverlerden destek beklediklerini söyledi.
Ömer Yetişkin yaptığı açıklamada, anne ve babası vefat eden insanların talepleri doğrultusunda hazırlanmış yemekleri yardıma muhtaç insanlara dağıttıklarını ifade etti. Yetişkin, anısına yemek projesiyle mübarek Ramazan ayında yoksulların sofralarını şenlendirmeye devam ettiklerini belirterek, "Bugün de yine bir hayırsever vatandaşımızın katkısıyla hazırlanan yemeği yoksullarımıza dağıttık. Yine hayırsever bir vatandaşımız tarafından hazırlatılan Ramazan paketini yoksul vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Gaziantep'ten tüm hayırseverlerimize sesleniyoruz. Bu projemizi gelip yerinde görsünler. Bu şekilde yapacakları yardımlarla yardıma muhtaç vatandaşlarımızın hayır dualarını alsınlar" dedi.
Yetişkin, vakıfta bulanan sevda mağazasında da yardıma muhtaç insanların bayramlıklarını temin ettiklerini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *