ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye, “reformcu” yükselen ekonomiler sıralamasında beşinci çıktı

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
BlackRock Yatırım Enstitüsü Türkiye’nin de dahil olduğu bir grup yüksek cari açığa sahip ülkenin “reform yapma
BlackRock Yatırım Enstitüsü Türkiye’nin de dahil olduğu bir grup yüksek cari açığa sahip ülkenin “reform yapma zorunluluğu ve düşük fiyatlı hisse” nedeniyle yatırım açısından diğer ülkelere üstün olduğu bir dönem yaşandığını savundu.

Dünya üzerinde 74 temsilciliği bulunan BlackRock Yatırım Enstitüsü “FED Kazandığında – ABD Faiz Oranlarında Yükselişin Dinamikleri ve Etkileri” başlıklı bir rapor yayınladı.
Raporda yer alan “2014, Yükselen Piyasalar Yapısal Reform Endeksi”ne göre “iyi durumda” olarak nitelendirilen reformcu ülkeler yapısal reformlardaki başarıları itibarıyla Hindistan, Çin, Meksika, Güney Kore, Türkiye, Endonezya ve Polonya şeklinde sıralandı.

Romanya, Brezilya ve Zambiya ise yapısal reformları “kötü durumda” bulunan ülkeler olarak gösterildi.
Raporda “Asya’daki sağlam kredi temelleri, çekici değerlemeler ve ekonomik reform ivmesinden kaynaklanan sabit getiriyi takdir ediyoruz. Hindistan ve Çin yapısal reformlarda hissedilen ilerlemede önde. Aynı zamanda Polonya gibi bazı Doğu Avrupa ülkelerini de beğeniyoruz. Avrupa Merkez Bankası’nın yörüngesinde dönen bu ‘aşk uyduları’, negatif kazançlarına alternatif arayan avro bölgesi yatırımcıları gibi yatırımcılardan avantaj sağlıyor” denildi.
Raporun yükselen piyasalarla ilgili bölümünde “Dikleşen kazanç eğrileri olan ülkelerdeki yükselen piyasa hisse senetleri düz eğriye sahip olanlardan daha üstün durumda. Şirketler için kolay fonlama ve yüksek uzun vadelerin vurguladığı şekilde, gelecekteki bir büyüme beklentisinin de içinde bulunduğu sebepler olduğunu sanıyoruz” denildi.

Kısa vadede yüksek tespit edilen oranların kimi zaman yüksek enflasyona ve bir para birimi krizi tertibine işaret ettiğini savunan BlackRock şu tespiti yaptı:
“Cari işlemlerdeki eğilimleri kısa vadede bir risk faktörü olarak alıyoruz. ‘Kırılgan Beşli’nin (Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye) 2013’teki performansı, örneğin cari işlemler açığı fazla olan yükselen piyasaların fonlama korkusuyla karşı karşıya kaldıklarında diklemesine düşebildiklerini gösteriyor. Şimdi hikâye uzun vadede tamamen değişiyor. Bulgularımıza göre yüksek cari açığa sahip ülkeler diğerlerinden üstün olma eğiliminde. Sebebi ne? Bu ülkeler yapısal reformları yasalaştırma konusunda daha fazla baskıyla karşılaşma eğiliminde ve hisselerinin değerleri bir parça düşük gibi, düşük yatırımcı beklentilerine bağlı olarak birçok olumlu yönlere sahipler.”ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *