ANASAYFA arrow right Ekonomi

Vergi denetim birimleri tek çatı altında toplanıyor

Vergi denetim birimleri tek çatı altında toplanıyor
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.54
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Maliye Bakanlığı bünyesinde denetim hizmeti veren görevliler tek çatı altında toplanıyor.
Maliye Bakanlığı bünyesinde denetim hizmeti veren görevliler tek çatı altında toplanıyor. Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi, Gelirler Kontrolörü ve Vergi Denetmeni kadroları ve bağlı oldukları kurul ve başkanlıklar kaldırılarak bütün bu görevleri yürütenler Vergi Müfettişi unvanını alacak. 


Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının Kurulması Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Maliye Bakanlığında hizmet birimi olarak Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması; 6 Nisan 2011 tarihli ve 6223 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu’nca 7 Temmuz 2011 tarihinde kararlaştırıldı. 

Maliye Bakanlığının görevleri arasına “Vergi incelemesi ve denetimine ilişkin temel politika ve stratejileri belirlemek ve uygulanmasını sağlamak” eklendi. Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi, Gelirler Kontrolörü ve Vergi Denetmeni kadroları ve bağlı oldukları kurul ve başkanlıklar kaldırılarak bütün bu görevleri yürütenler Vergi Müfettişi unvanını alacak. 

Kurula verilen görevlerin yerine getirilmesinde, uzmanlaşma ve iş bölümünün sağlanması amacıyla uygun görülen yerlerde Bakan onayı ile doğrudan Başkanlığa bağlı olmak üzere şu grup başkanlıkları kurulabilecek: 

“-Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı. 

-Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı. 

-Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı. 

-Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı.” 

Ayrıca grup başkanlıkları, uygun görülen yerlerde ihtiyaca göre birden fazla sayıda kurulabilecek. 
Vergi Denetim Kurulu Başkanı, atama tarihi itibarıyla Devlet memuriyetinde bulunan, kamudaki hizmet süresi toplamı 12 yılı aşan ve bu sürenin en az 10 yılında Vergi Müfettişi olarak görev yapmış olanlar arasından atanacak. Başkan, Vergi Müfettişi sıfat ve yetkilerini haiz olacak.
Görevlerin yürütülmesinde Başkana yardımcı olmak üzere 4 Başkan Yardımcısı atanabilecek. Grup Başkanları, görevlendirme tarihi itibarıyla Vergi Müfettişi kadrosunda bulunan, kamudaki hizmet süresi toplamı 10 yılı aşan ve bu sürenin en az 8 yılında Vergi Müfettişi olarak görev yapmış olanlar arasından görevlendirilecek. 

Vergi Müfettişleri, en az 4 yıllık yükseköğretim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yükseköğretim kurumlarından mezun olup, sınavın yapıldığı tarih itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olan ve yapılacak özel yarışma sınavını kazananlar arasından, Bakan onayı ile mesleğe Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak atanacak.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *