Gaziantep’in en önemli sektörleri arasında yer alan ve binlerce insanın evine ekmek götürdüğü triko da çarklar durdu. Kahramanmaraş depremleri ile birlikte büyük zarar gören sektör Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri sonrasında ham madde fiyatlarının yükselmesi sonucunda büyük çıkmaza girdi.
Kaybedilen pazarlar Çin’in kontrolüne geçti
Esnafın yüzde 70’inin üretimden çekildiği sektörde en büyük sorunlardan başında kargo ücretlerinin geldiği ifade edildi. Kargo ücretlerinin artması esnafın yurt dışına ürün göndermesine engel oluyor. Dolayısıyla triko sektörü yurt dışında ki pazarlarını kaybetmeye başladı. Kaybedilen pazarlar ise Çin’in kontrolüne geçti.
Önümüzdeki yıl esnafın yüzde 50’si şarteli dahi kaldıramayacak
2024 yılının çok zor geçeceğine dikkat çeken Ayhan İplik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kurgan, “Önümüzdeki yıl esnafın yüzde 50’si şarteli dahi kaldıramayacak. Bu da en az 1000 işyerinin kapanması anlamına geliyor” tespitini yaptı.
Sektörde üretim yüzde 60 azaldı
Kurgan, sektörde üretimin yüzde 60 azaldığını dile getirirken, “Esnafının yüzde 95’inin çalışması gerektiği bir aydayız. Ürün yetiştiremiyor olmalıyız, ama yok. Seçimlerden sonra ham madde fiyatlarının yükselmesi sektörümüze çok olumsuz etkiledi. Geçen yıl bir triko 100 TL’ye yaparken, aynısı bu sene
350 TL’ye yapılıyor” açıklamasını yaptı.
Yıllardan beri bu mesleğin içerisindeyim, bugüne kadar böylesine kötü bir yıl yaşamadık
Kurgan, “Triko sektörü çok sıkıntılı günler geçiriyor. 3 ay veya 6 öncesindeki satışlarımızı ve işlerimizi arar hale geldik. Yıllardan beri bu mesleğin içerisindeyim, bugüne kadar böylesine kötü bir yıl yaşamadık. Gümbür gümbür ürün satmamız gereken bir dönemde üretim yüzde 60’ın üzerinde düştü. Üretim yapanlar ise pişman olmuş. Pazarımız yok, ürün satamıyoruz” ifadelerini kullandı.
Sektörün sahibi yok
Yurt dışı pazarının Çin’in kontrolüne geçtiğini sözlerine ekleyen Kurgan, “Türki Cumhuriyetler, Rusya, Ukrayna ve Ortadoğu’ya ürün gönderiyoruz, ancak şimdi bu ülkelere Çin ürün gönderiyor. Kargo ücretlerinin yüksek olması esnafın belini büküyor. Örneğin; bir ülkeye Çin ürün gönderdiğinde kargo ücreti 2 TL iken biz aynı ülkeye gönderdiğimizde kargo ücreti 7,5 TL. Gaziantep milletvekilleri gelip de sektörün sorunları nedir diye sormuyor. Şu anda 2 bin işverenimize var ve her işverenin yanında en az 50 kişi çalışıyor. Lakin sektörümüzün sahibi yok” eleştirisinde bulundu.