“Gaziantep’in hızla nüfusu artarken, buna bağlı olarak birçok suç oranlarında da bir artış yaşanıyor. Bunlardan biri uyuşturucu kullanımı. Şehirde uyuşturucu kullanımının ilkokul seviyelerine kadar indiğini görmekteyiz”
Gaziantep’te son dönemde hem uyuşturucu satışının hem de kullanımının arttığına dikkat çeken Av. Güngör Sancılı, ‘’Kentte uyuşturucu satışı korkutucu boyutlara ulaştı. Kolay bir şekilde temin edilen uyuşturucu gençlerimiz için büyük bir tehdit oluşturuyor. Gaziantep Adliyesi’nde raflar uyuşturucu dava dosyalarıyla doldu taştı’’ dedi.
Uyuşturucu maddenin en büyük pazarı yakın ve Orta Doğu
Sancılı, ‘’BM'nin Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, ‘Captagon’ ve metamfetamin uyuşturucuların ticaretindeki geçiş noktalarından biri olarak göze çarpıyor. Captagon, son yıllarda Orta Doğu'da adeta veba gibi yayılan, çok fazla bağımlılık yapan amfetamin benzeri bir uyuşturucu. Çoğunluğu Suriye'de ve az bir bölümü de Lübnan'da üretilen uyuşturucu maddenin en büyük pazarı yakın ve Orta Doğu’’ ifadelerini kullandı.
Uyuşturucu bulmak çok kolay bir hale geldi
‘Irak'ta 2019'dan 2023'e kadar metamfetamin ele geçirilen vakalarda yüzde 600 artış yaşandı’ diyen Sancılı, ‘’Gaziantep’in Suriye ve Irak’a yakın bir şehir olduğunu düşünürken, kentimizin uyuşturucunun geçiş noktalarından birisi olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Şu anda hem imarsız hem de imarlı yerleşim yerleri olmak üzere her mahalle hatta her sokak başında amfetamin benzeri uyuşturucular bulmak çok kolay bir hale geldi’’ tespitini yaptı.
Şehirde uyuşturucu kullanımının ilkokul seviyelerine kadar indiğini görmekteyiz
Uyuşturucu kullanım yaşına değinen Av. Sancılı, ‘’Sanayi, ticaret ve istihdam şehri olarak anılan, Türkiye’nin yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif illeri arasında bulunan Gaziantep’in hızla nüfusu artarken, buna bağlı olarak birçok suç oranlarında da bir artış yaşanıyor. Bunlardan biri uyuşturucu kullanımı. Şehirde uyuşturucu kullanımının ilkokul seviyelerine kadar indiğini görmekteyiz. Okul önlerini bırakın evimizin hatta yediğimiz yemeğin içtiğimiz suyun ve diğer içeceklerin içine bile girmiş durumda. Birçok kişiye de bu yolla enjekte ediyorlar. O yüzden hiçbir zaman tanımadığınız kişilerden yemek ve içecek alınmamalı’’ uyarısında bulundu.
Gelir dağılımındaki adaletsizlik bir an önce son bulmalı
Şehirde hırsızlık, yağma ve gasp gibi olayların artmasını uyuşturucuya bağlayan Sancılı, ‘’Uyuşturucu illetine düşmüş birisi, kriz geçirdiğinde ve cebinde alacak parası olmadığından her türlü suçu işleme potansiyeline sahip oluyor. Bu da suç oranlarının artması anlamına geliyor. Ayrıca ekonomik refahın bozulduğu ülkelerde ve kentlerde suç oranları artar. Eğer bir toplum ekonomik yönden refaha kavuşmuş ise orada suç oranları düşer, ancak tam tersi bir durum yaşanırsa suç oranları artar. Şehrimizde de böyle bir durum yaşanıyor. Kentin bir tarafında insanlar yiyecek ekmek bulamazken, diğer tarafından ise insanlar ne yiyeceklerini şaşırıyorlar. Böyle olmamalı. Gelir dağılımındaki adaletsizlik bir an önce son bulmalı’’ şeklinde konuştu.