ANASAYFA arrow right Güncel

AGİT Üyesinin Türkiye’ye girişi engellendi

AGİT Üyesinin Türkiye’ye girişi engellendi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
Seçimlerin izlenmesi için Türkiye’ye gelecek AGİT heyeti üyesi Andrej Hunko’nun girişine “terör destekçisi” olduğu iddiasıyla izin verilmedi.
Seçimlerin izlenmesi için Türkiye’ye gelecek AGİT heyeti üyesi Andrej Hunko’nun girişine “terör destekçisi” olduğu iddiasıyla izin verilmedi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçim gözlemcisi ve Almanya Parlamentosu üyesi (Sol Parti) Andrej Hunko’nun Türkiye’ye girişi engellendi. Deutsche Welle’ye bir açıklama yapan Hunko, AGİT gözlemcisi olarak 24 Haziran seçimlerini izlemek için Ankara'ya gitmek üzere Viyana'da uçağa bindiğini, Türkiye’ye giriş izni verilmediği bilgisini alınca uçaktan indiğini söyledi. Hunko, engellemeye ilişkin gerekçe olarak kendisine "terör destekçiliği” suçlaması yöneltildiğini belirtti.
“Hukuka aykırı”
Türkiye'nin engellemesinin hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Hunko, "Seçim gözlemlerinin temel prensiplerinden biri şudur: Heyeti davet eden ülke, delegasyonları belirleyemez" dedi.
Konuyla ilgili olarak Türkiye tarafından Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne haber verilmediğini söyleyen Hunko, olayın öğrenilmesi üzerine AGİT'in ve Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın durumu protesto ettiklerini belirtti.
2017’deki referandumda seçim gözlemcisiydi
Nisan 2017’de yapılan anayasa değişikliği referandumu sırasında Türkiye'de Avrupa Konseyi’nin seçim gözlemcisi olarak bulunan Hunko, Diyarbakır’daki oy verme ve sayılma işlemleri sırasında polisin engellemeleriyle karşılaştıklarını söylemişti. Hunko, haber ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da kendisinin ve diğer seçim gözlemcilerinin sandık mahalline girmesine iki saat boyunca izin verilmediğini belirtmişti. (ŞA)
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *