ANASAYFA arrow right Güncel

Ahlaki ve vicdani sorumluluk bilincinden uzaklaşılıyor

Ahlaki ve vicdani sorumluluk bilincinden uzaklaşılıyor
YAYINLAMA: 12 Eylül 2023 / 19.19
GÜNCELLEME: 12 Eylül 2023 / 19.31
Anadolu Sağlık Sen’in de içinde bulunduğu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) üyesi sendikalar ile iki federasyon, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarını kapsayan sosyal ve mali haklarının belirlendiği 7'nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde çıkan sonucun reel gerçeklerle uyuşmadığı gerekçesiyle Ankara’da ortak basın açıklaması yaptı.

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 7. Dönem Toplu Sözleşme mutabakatının hükümet adına kamu işvereninin ve yetkili Konfederasyon olarak Memur Sen ve ona bağlı sendikaların piyasa gerçekliğiyle uyuşmayan, dar ve sabit gelirli memur ve memur emeklilerinin içinde bulunduğu zor koşulları görmekten uzaklaşarak sahadan koptuklarını gösteren; memur ve memur emeklilerini sefalete ve yoksulluğa düşüren bir anlaşma olması nedeniyle kabul edilmesinin mümkün olmadığını, ahlaki ve vicdani olarak da vebal ve sorumluluk bilincinden uzaklaşıldığını göstermesi açısından tüm kamu çalışanlarının dikkatine sunmak, Hükümeti bu konuda insaflı bir yaklaşıma davet etmek amacıyla yapılan bir açıklama olduğunu söyledi.

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini %65’e çıkardığına dikkat çeken Necip Taşkın, şunları ifade etti:“Memur ve memur emeklilerinin bu hayat pahalılığında geçinebilmeleri mümkün değil. Memurun ekonomik durumunu iyileştirecek reel bir artış yapılmadığı gibi 2024-2025 yılları için verilen “zam” da bir iyileştirme değildir. Merkez Bankası’nın ve Hükümetin 2024 yılı enflasyon beklentisi %33 iken memura verilen zam; 2024 yılı ilk altı ayı için %15, ikinci altı ayı için %10; arada %8 fark var. 2025 yılı için tahmini enflasyon beklentisi %15 iken memura verilen zam; 2025 yılı ilk altı ayı için %6, ikinci altı ayı için %5 zam; arada %4 fark var.  2024-2025 yıllarını kapsayan memur ve emekli maaş zamları, Merkez Bankası ve Hükümetin tahmini enflasyon beklentilerinin %12 altında kalmıştır. Buna karşılık hükümet, Kanunen memur ve emekli maaşlarına yansıtılacak olan enflasyon farklarını zam gibi değerlendirerek %45 zam yapılacağı açıklamasında bulunuyor. Bu açıklama yanıltıcıdır ve memur ve emekliyi sefalete ve yoksulluğa mahkûm eden böyle bir sistemi kabul etmiyoruz. Memur ve emeklinin refah düzeyini artıracağı için talep edilen; emekliliğe yansıyacak yoksulluk sınırı üstünde tek kalem maaş, refah payı, kira yardımı, büyükşehir tazminatı, vergi diliminin yükseltilmesi, vergi oranının %15’te sabitlenmesi, 3600 ek gösterge ki, bunun ileriye dönük bir çalışma ile yapılacağı belirtiliyor, Bayram ikramiyesi, yılda iki defa birer maaş tutarında ikramiye, enflasyon farkının aylık verilmesi, 8077 TL seyyanen zammın taban aylığa yansıtılması gibi maaşlarda reel artış sağlayacak hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Dolayısıyla reel artış sağlayan bir iyileştirme yapılmadığı için sefalete ve yoksulluğa karşıyız.

Bu nedenlerle, Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM)’i oluşturan 21 sendika ve iki federasyonla ortak basın açıklaması yaparak dar ve sabit gelirli memur ve memur emeklilerinin bugünkü ağır ekonomik koşullar altında ezilmesini önleyecek bir ücret beklentisi içinde olduğumuzu ifade ettik. Okulların açıldığı bugünlerde memur ve memur emeklileri çocuklarının eğitim öğretim ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünürken bunu görmezlikten gelmek de ayrıca düşündürücüdür. Acilen ek bir iyileştirme yapılması gerekmektedir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *