ANASAYFA arrow right Güncel

Aile Sağlığı Merkezleri kapanacak, Aile Hekimliği sistemi çökecek

YAYINLAMA: 22 Ocak 2023 / 21.27
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2023 / 21.40
600 milyon civarındaki poliklinik hizmetinin 247 milyonu aile hekimleri tarafından yapılıyor.

Birçok aile hekiminin aile sağlığı merkezlerinin giderlerinin bir kısmını ceplerinden karşılayacağını söyleyen Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gökhan Erdoğan, “Aile hekimliği sisteminin devam etmesi halkımızın sağlık hizmetinin aksamaması için aile sağlığı merkezi gider ödemelerine ivedilikle harcama kalemleri üzerinden daha gerçekçi bir artış yapılmalı. Aksi takdirde kirası ve personel maaşları ödenemeyen aile sağlığı merkezleri kapanacak, aile hekimliği sistemi çökecek” uyarısında bulundu.

Yüzde 30 artış aile hekimlerini zor durumda bıraktı

Erdoğan, “Aile hekimleri tarafından ödenen, aile sağlığı merkezinde gruplandırma kapsamında çalıştırılmakta olan ebe, hemşire, tıbbi sekreter ve temizlik personellerinin maaşları yüzde 54 oranında artarken aile sağlığı merkezlerinin işletilmesi için verilen gider ödemelerinin yüzde 30 oranında artması aile hekimlerini zor durumda bıraktı. Aile hekimlerinin maaşlarını ödeyemediği için işten çıkarmak zorunda kalacağı bu sağlık emekçilerinin vebali kimin boynunda olacak?” sorusunu sordu.

Kira artışı bile, yüzde 30'luk zam oranının çok üzerinde

Enflasyon farkı ve toplu sözleşme dahil memur ve memur emeklisinin zam oranı ise 16,47 olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Tüm bu veriler ışığında memurlara sözde yüzde 30’luk bir zam yapıldı. Aile hekimleri de diğer kamu çalışanları statüsünde görev yapmakta olduğundan aynı oranda yetersiz bir maaş artışı ile karşı karşıya kaldı. Ancak bu maaş artışının aksine aile hekimliği sistemindeki giderlerin hiçbir kalemi bu kadar cüzi bir oranda artmadı. Yani son 1 yılda doğalgaza yüzde 93, elektriğe yüzde 228, tıbbi sarf malzemelerine yaklaşık ortalama yüzde 200, kırtasiye giderlerine yüzde 250, kömüre tam 10 kat, gezici sağlık hizmeti vermek için kullandığımız kendi araçlarımızın yakıt giderlerine ise yaklaşık 5 kat zam geldi. İl sağlık müdürlüklerince aile hekimlerine kamu hizmeti sunmak üzere kiralanan aile sağlığı merkezlerinin kira artışı bile bu yüzde 30'luk zam oranının çok üzerinde” dedi.

Sağlık hizmetlerinin en önemli unsuru

Aile hekimliği sisteminin 2004 yılından beri ülkemizde birinci basamak olarak adlandırılan sağlık hizmetlerinin en önemli unsuru olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye’de yaklaşık 55 bin personel aile hekimliği sisteminde çalışıyor. 2020 yılı Sağlık Bakanlığı, sağlık istatistikleri yıllığında yer alan verilere göre Türkiye’deki toplam sağlık personeli sayısı 1 milyon 142 bin 469. Yani aile hekimliği sisteminin toplam sağlık personeli içerisindeki payı yüzde 5’in altında” tespitini yaptı.

600 milyon poliklinik hizmetinin 247 milyonu aile hekimlerince yapılıyor

2020 yılında ülke genelinde yapılan yaklaşık 600 milyon poliklinik hizmetinin 247 milyonunun aile hekimlerince gerçekleştirildiğini kaydeden Erdoğan, “Yüzde 5’lik personel oranı ile yüzde 40’ın üzerindeki poliklinik hizmeti yükü aile hekimlerinin sırtında. Bu kadar önemli bir görevi yerine getiren aile hekimleri ve aile hekimliği sistemi her zamanki gibi ikinci plana atılmaya devam ediliyor. 2023 yılının başlaması ile netleşen ekonomik verilerin ardından asgari ücrete yüzde 54 bir zam yapılmışken, memur ve emekli maaşlarında yapılan artış bu oranın çok gerisinde kaldı” ifadelerini kullandı. Özer Karınca

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *