ANASAYFA arrow right Güncel

Akaryakıt kaçakçıları affedilmeyecek

Akaryakıt kaçakçıları affedilmeyecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve TBMM’ye gönderilen yasa tasarısına göre faturasız veya yasal yollarla
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “akaryakıt kaçakçılarına ‘tarihi af’ geliyor” ve “akaryakıtta kaçakçılık davası açılmayacak” şeklindeki haberleri yalanlayarak, akaryakıt kaçakçılığının cezasının 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası olarak devam edeceğini bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 17 Mayıs 2014’te iki gazetede yayınlanan “Akaryakıtta kaçakçılık davası açılmayacak" ve “İşte o madde” başlıklı olarak yayınlanan habere ilişkin yazılı açıklama yaptı. “İşte o madde” başlıklı haberde “Akaryakıt kaçakçılığına ‘tarihî af’ geliyor. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve TBMM’ye gönderilen yasa tasarısına göre faturasız veya yasal yollarla Türkiye’ye girdiği belgelendirilemeyen (menşei belli olmayan) akaryakıtla ilgili ‘kaçak’ işlemi yapılmayacak. Ayrıca, bu tür akaryakıtı üreten, satışa arz eden, satan, bulunduran kişilerle ilgili hapis cezası öngören ‘kaçakçılık’ davası açılmayacak” şeklinde yorum yapıldığına dikkat çeken Bakanlık, 
benzer şekilde; bir gazetenin aynı gün yayınladığı “Akaryakıtta kaçakçılık davası açılmayacak" başlıklı haberdeki iddiaların da doğru olmadığını vurguladı. 
Her iki Gazetedeki haberlerin hatalı veriye ve yanlış yoruma dayalı olduğunu ifade eden Bakanlık, şunları kaydetti: 
“5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3. maddesinin 11. fıkrasında yapılması öngörülen değişiklik ile sadece akaryakıtın belirlenen seviyede ulusal marker içermemesi, bu akaryakıtın kaçak sayılması için yeterli sayılacaktır. Başka bir ifadeyle; akaryakıtın yeterli seviyede ulusal marker içermemesi kaçakçılık açısından yeterli olacak, bu akaryakıtın aynı zamanda yasal yollarla Türkiye’de serbest dolaşıma girdiğinin belgelendirilememesi veya menşeinin tespit edilememesi şartları da artık aranmayacaktır.Bu nedenle, iddia edilenin tam tersine, yapılan düzenleme akaryakıt kaçakçılık fiilinin genişletilmesini sağladığı gibi cezalandırılmasını daha da kolaylaştırmaktadır.Kaldı ki; anılan maddenin 10.fıkrasında ‘Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın akaryakıt ile tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde, kaçakçılık suçunu işleyen kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.’ yolunda hüküm yer almaktadır.”
Bu hüküm uyarınca, yasal yollarla Türkiye’de serbest dolaşıma girdiği belgelendirilemeyen veya menşei belli olmayan akaryakıtı ülkeye sokan, bu özelliğini bilerek ve ticarî amaçla satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağını belirten Bakanlık, şu açıklamalarda bulundu: 
“Daha açık bir ifadeyle; yasal yollarla Türkiye’de serbest dolaşıma girdiği belgelendirilemeyen veya menşei belirsiz olan akaryakıtla ilgili olarak verilecek cezalarla ilgili hüküm, anılan Kanunun 3. maddesinin 11. fıkrası yerine aynı maddenin 10. fıkrası olacak ve dolayısıyla akaryakıt kaçakçılığının cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası olarak devam edecektir. Açıklanan nedenlerle; söz konusu haberlerde yer alan ve hatalı yoruma dayalı iddiaların, basın ilkeleri ve kamuoyunun doğru bilgi alma hakkı ile bağdaştırılması asla mümkün değildir.”ANKA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *