ANASAYFA arrow right Güncel

Aklın ve bilimin ışığında gerekli önlemleri almak şart

YAYINLAMA: 24 Ekim 2022 / 21.18
GÜNCELLEME: 24 Ekim 2022 / 21.18
Genel İş Sendikası Şube Başkanı Süleyman Göçmen, “Önlem alınmıyor.

Çünkü işçilerin hayatını koruyacak önlemlere maliyet gözüyle bakıyorlar, kâr oranları azalsın istemiyorlar, işçilerin üretimde söz ve karar hakkının olmasından korkuyorlar, daha az işçiye daha çok iş yaptırmayı amaçlayan üretim zorlaması aynen devam etsin istiyorlar. Ancak bu böyle gitmez. Çalışırken ölmek işçilerin kaderi olamaz. Başta madenler olmak üzere tüm işkollarında ölümleri durdurmanın yolları bellidir. Aklın ve bilimin ışığında gerekli önlemleri almak şart” dedi.

Madenlerde ölümlü iş kazası oranında Avrupa’da lideriz

Son 20 yılda yüzlerce maden işçisinin toprağa verildiğini hatırlatan Göçmen, “Gerekli önlemler alınmadığı için, sorumlulardan hesap sorulmadığı için, hatta sorumlular ödüllendirildiği için işçiler ölmeye devam ediyor. Ülkeyi yönetenler ise önlenebilir ölümlere ‘kaderin planı’ diyor. O zaman soruyoruz. Kaderin planı sadece Türkiye’de mi geçerli? Kaderse neden sadece ülkemizdeki işçilerin kaderi? Başka ülkelerde maden yok mu? Ölümcül iş kazası oranı Almanya’da, İngiltere’de yüz bin maden işçisinin 2’sinin kaderi olurken, Türkiye’de yüz bin işçinin 43’ü çalışırken hayatını kaybediyor. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Türkiye, madencilik sektöründe en yüksek ölüm oranlarından birine sahip. Madenlerde ölümlü iş kazası oranında Avrupa’da lideriz. Kaderin planı dedikleri sadece Türkiye işçi sınıfı için mi geçerli?” diye sordu.

Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi çöktü

Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin çöktüğünü vurgulayan Başkan Göçmen, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği, patronların keyfine göre piyasadan seçip alacağı bir mal değil. Bu sistemde işçi sağlığı ve iş güvenliği patronların insafına bırakılıyor. Bu alanı özelleştiren 6331 sayılı Yasa derhal değiştirilmeli ve kamusal bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi oluşturulmalı. Yıllardır bilinçli olarak zayıflatılan teftişler güçlendirilmeli. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında sendikaların, üniversitelerin, meslek oda ve birliklerinin katılımıyla bağımsız bir kurumsal yapı oluşturulmalı. İşyerlerinde işçinin denetimi, en etkili denetim. Örgütlü işçiler işyerlerindeki olumsuzluklara hızlı ve etkili yanıtlar üretebilmeli. Bu nedenle işçilerin sendikalı olması, sendikasını seçmesi ve grev hakkı başta olmak üzere sendikal hakları önündeki engeller kaldırılmalı” ifadelerine yer verdi.  Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *