İklim değişikliği etkili oldu
Antep fıstığında 2024'ün 'var yılı' olması nedeniyle üreticilerin beklentisi yüksek. Rekolte tahmini yaklaşık 500 bin ton. Ziraat Mühendisleri Odası ve üreticilerine göre, iklim değişikli nedeniyle yüksek rekolte beklentisinin gerçekleşmesi çok zor.
Rekoltesi yıllara göre değişkenlik gösteren ve fizyolojik özelliğinden dolayı periyodisite (bir yıl az bir yıl çok ürün veren) bir ürün olan, 'Yeşil Altın' olarak adlandırılan Antep fıstığının 2024'te 'var yılını' yaşaması bekleniyor.
Temmuz ayının sonunda başlayacak hasat öncesi Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü, 60 kişilik bir ekiple araştırma yaparak bu yılki rekolte tahmini kamuoyuna duyuracak. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın rakamlarına göre toplam Antep fıstığı üretiminin yüzde 32'lik kısmını tek başına karşılayan Antep’te beklentiler bu yıl karşılık bulamayabilir.
Antep’te işlenip pazara sürülüyor ihracatta birinci sırada yer alıyor
Türkiye'de en fazla fıstık üreten iller listesinin ilk sırasında Urfa var. Toplam fıstık üretiminde yüzde 30'un üzerinde pay sahibi olan Antep ise bu alanda ikinci. Ancak özellikle Urfa'nın Birecik ve Halfeti ilçelerinde üretilen fıstık, coğrafi yakınlığından dolayı Antep’te işlenip pazara sürüldüğü için kent, ihracatta birinci sırada yer alıyor.
Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre her iki kent Türkiye'de toplam Antep fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştiriyor.
Artı Gerçek'e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Antep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, son iki yılda kentte gerçekleşen ihracat rakamlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: "2022 yılında yurt dışına 9 bin 567 ton fıstık ihraç eden Antep, bu alanda ilk sırada sırada yer aldı. İç piyasada ise Antep’te 16 bin 63 ton fıstık çıkışı yapıldı. 2023'te de 4 bin 989 ton fıstık ihracatı ile yine ilk sırada yer alan Antep, iç piyasada da diğer kentlere 12 bin 694 ton fıstık satışı gerçekleştirdi. Antep son iki senede, toplam 14 bin 556 ton fıstık ihracatı gerçekleştirdi. Antep'te bu son iki yıl, yok yıllarıydı."