ANASAYFA arrow right Güncel

Araban ovasında yer fıstığı da yetişir

Araban ovasında yer fıstığı da yetişir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.21
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.21
üreticilere Araban İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yerfıstığı tanıtımı toplantısı yapıldı.
Araban Ovası’nda, 2012 yılında alternatif ürün olarak 200 dönüm araziye üç parça halinde ilk defa ekimi yapılan yerfıstığında alınan yüksek verim nedeniyle, üreticilere Araban İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yerfıstığı tanıtımı toplantısı yapıldı.
Toplantıya; Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Zeynel Güneş, ziraat mühendisleri, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü teknik elemanları ile Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki yerfıstığı işletmeci ve üreticileriyle çiftçiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Zeynel Güneş, "Araban Ovası’nda 2012 yılında alternatif ürün olarak deneme ekimi yapılıp yüksek verim alınarak başarı sağlanan yerfıstığı tarımı konusunda bilgilendirme ve yerfıstığı tanıtım toplantısı düzenledik. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak yerfıstığı tarımı ve yetiştiriciliği konusunda Araban Ovası’nda üreticilik yapan çiftçilerimize yönelik yaptığımız tanıtım toplantısında, üreticilerimize yararlı bilgiler verdik. Temel amaç olarak Araban Ovası’nda klasik hale gelmiş olan ürünlere karşı alternatif bir ürün olarak yerfıstığı yetiştiriciliği yapılabileceğini vurguladık. Toplantıya misafir olarak Osmaniye'den yerfıstığı üreticisi ve aynı zamanda da işletmeciliğini yapan Ali Güçgüner ile Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesi üreticilerinden Ahmet Arslan’ın da bilgi ve tecrübeleriyle, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Arabanlı 60 üreticimizin özellikle hasat ve pazarlama konusundaki sorularını cevapladık" dedi.
Körhacıobası köyü üreticilerinden Erol Sülüker ise, "Araban Ovası’nda, susuz arazilerimizde sulu tarım yapabilmek için astronomik rakamlarla paralar harcayarak, yerin yüzlerce metre altında sondaj kuyuları açtırıp elektrik gücüyle her yıl binlerce lira harcayarak, sulu tarım yaparak elde ettiğimiz pamuk üretiminde, uzun yıllardan beri para kazanamadık. Her yıl binlerce lira borçla hasat dönemini kapattık" diye konuştu.
"Ben ve tanıdığım üretici arkadaşlarımla birlikte bundan böyle yerfıstığı üretimine yöneleceğiz" diyen Sülüker, "Arabanlı üreticiler olarak pamuk üretiminde uzun yıllardan beri hasat dönemini zararla kapatıyorduk. Bundan böyle zarar değil kar etmemiz için bu ekim döneminde yerfıstığı ekimi yapacağız" şeklinde konuştu.İHA

resim
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Arabanlı 60 üreticinin özellikle hasat ve pazarlama konusundaki sorularını cevaplandırdı.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *