Bal ve propoliste ihracatçı konumda yer alan Türkiye’nin arı sütü tüketiminin yüzde 80’ ini ithal ettiğini dile getiren Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, ‘’İthalatçı konumdan ihracatçı konuma gelmek için gençlerimizin eğitimden geçip üretim müdahil olmaları gerekiyor’’ dedi.
‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı’ kapsamında gerçekleştirilen NEET’ler için girişimcilik ve profesyonel arı projesi sona erdi
Kovan varlığında dünyada üçüncü bal üretiminde ikinci sıradayız
Türkiye’nin 9,2 milyon kovan varlığı ile dünyada 3’üncü ve 120 bin ton bal üretimi ile de 2’nci sırada bulunduğunu kaydeden Başkan Koca, ‘’Gaziantep ülkemizde 79. sırada başladığı arıcılıkta 26. sırada yer alıyor. İlimiz gezgin arıcılık açısından oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemde birinci sırada olan Ordu ve Muğla yıllık 5-6 bin km yok kat ederek gezgin arıcılık yapmakta iken ilimiz en verimli yaylalara yıllık bin 500-2 bin km yol kat ederek yapabilme imkanına sahip bir konumda’’ ifadelerini kullandı.
Gaziantep genelinde 8 farklı noktada MEB müfredatına uygun arıcılık, ana arı bakımı ve arı sütü üretimine yönelik eğitim verildiğini kaydeden Koca, eğitimlerin 14’er günlük sürdüğünü, Cerityeniyapan Köyünde ve Oğuzeli Çaybaşı mevkiinde ise saha uygulamalarının yapıldığını aktardı.
9 gün girişimcilik ve sosyal becerileri geliştirmek üzere eğitimled düzenlendi
‘Sınavlarında başarılı olan kursiyerlerimizin E Devletlerine diplomaları yansıtıldı’ ifadelerini kullanan Koca, ‘’Eğitime müteakip 9 günlük girişimcilik ve sosyal becerileri geliştirmek üzere eğitimler verildi. 23 günlük eğitim süresine katılan kursiyerlerimize 230’ar Euro eğitim harcırahı ödendi. Mentörlük ve koçluk programımız ile girişimci kursiyerlerimiz deneyimli iş danışmanlarıyla bire bir görüşmeler yaptı. Başarılı 30 kursiyerimize Koç ve Mentörler eşliğinde iş planları geliştirilerek yönlendirmelerde bulunuldu’’ açıklamasını yaptı.
Kursiyerlerimize aylık 50’şer Euro iş arama ödeneği verildi
Koca, ‘’1 Nisan tarihinde İŞKUR BEP sürecimiz başlamış olup 4 ay boyunca iş bulmak ve aramak isteyen kursiyerlerimize Gaziantep İŞKUR il müdürlüğümüzde görevli iş ve meslek danışmanlarımız kursiyerin yetkinliklerine göre iş görüşmeleri için yönlendirmeler yapmıştır. Görevlerini yerine getiren kursiyerlerimize aylık 50’şer Euro iş arama ödeneği verildi’’ şeklinde konuştu.