ANASAYFA arrow right Güncel

Asırlık ağaçlarını korumak için direnen Künesler halkı kazandı

Asırlık ağaçlarını korumak için  direnen Künesler halkı kazandı
YAYINLAMA: 02 Ocak 2025 / 18.58
GÜNCELLEME: 02 Ocak 2025 / 18.58

Antep'in Nurdağı ilçesinde ormana yapılmak istenen deprem konutları projesi, mahkeme tarafından reddedildi. Artı Gerçek'e konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yılmaz, alanın fay hattına yakınlığına dikkat çekti

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gören Antep'in Nurdağı’na bağlı Hisar Köyü için Künesler Mezrası'ndaki ormana deprem konutu yapılmak istenmesi tartışma yarattı. Asırlık ağaçlarını korumak için eylemler yapan Künesler halkı geçen eylül ayında hukuk mücadelesini kazandı.

Hem ağaçlar kurtuldu hem de riskli bir bölgede konut yapılması engellendi

Antep İdare Mahkemesi, projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) karara itiraz etti. İtirazı inceleyen Antep 4'üncü İdare Mahkemesi, zemin etüdü yapılmadığı gerekçesiyle AFAD'ın itirazını reddetti.

Yer seçiminin hukuk uygun olmadığını belirten mahkeme, kararda şu ifadelere yer verdi: "Gaziantep ili, Nurdağı ilçesi, Hisar Mahallesinde 7269 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olan afetzedeler için yapılacak olan konut ve işyerleri yer seçimi işlemleri yapılırken davalı idarelerce, 213 ada 1 parselde bulunan Ballıkaya Devlet Ormanı dışında alternatif bir yer araştırması yapılarak, alternatif olabilecek taşınmazlar ile 213 ada 1 parsel arasında, zemin özelliklerine, aktif faya olan uzaklık, kaya düşmesi, heyelan ve sel gibi doğal afetlerden etkilenmeme kriterleri yönünden yapılacak karşılaştırma sonucunda uygun yer seçiminin yapılması, yer seçimi yapılan taşınmazın zemin yapılarının jeolojik-jeoteknik etüt raporu ve/veya zemin etüt raporu düzenlenerek değerlendirilmesi gerekmekte iken, bu hususlara ilişkin olarak herhangi bir değerlendirme yapılmadan düzenlenen 14.03.2023 tarihli yer seçimi raporuna istinaden tesis edilen 23/11/2023 tarihli Yer Seçimi Protokolünde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Kararın büyük sevinçle karşılandı

Artı Gerçek'e konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Antep İl Temsilcisi Mehmet Emin Yılmaz, "Künesler mezrası Sakçagözü Fay Hattına yakın bir mevkide yer alıyor. Künesler Ormanının hemen dibinde, 300-400 metremesafede fay hattı bulunuyor. Sakçagözü Fayı da şu an risk arz eden bir fay. 6 Şubat Depreminde Sakçagözü Fayı kırılmadı ve her an kırılabilir. Orada devam eden bir risk var. Hisar Köyü, Künesler Ormanına taşınırsa fay hattına daha çok yaklaşmış olacaktı. Bu açıdan bakıldığında orada imardan vazgeçilmesi doğru bir karar olmuş" dedi.

Kararın büyük bir sevinçle karşılandığı dile getiren Künesler Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdi Çadır da "Büyük bir yanlıştan dönülmüş oldu. Hem ağaçlar kurtuldu hem de riskli bir bölgede konut yapılması engellendi. Emeği geçen herkese köyümüz adına teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *