Ülke genelinde olduğu gibi Antep’te de yüzlerce aile hekimi, yeni çıkan Aile Hekimliği Yönetmeliğini protesto etmek için 5 günlük iş bırakma eylemine başladı
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, ‘’Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilmelidir. Hekimlere, ebelere, hemşirelere ve sağlık emekçilerine yeterli puanı alamadı diye sözleşme feshi ile tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz. Bakanlık birinci basamağı güçlendirmek istiyorsa daha ciddi sorunlarla uğraşmalı. Öncelikle ASM’leri ticarethane mantığından çıkarmalı’’ dedi.
Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanıyor
Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alındığını kaydeden Erdoğan, ‘’Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanıyor. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Yönetmelikle, Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?’’ sorusunu sordu.
Hastalarımızın sağlığından başka bir şey düşünmek zorunda bırakılmak istemiyoruz
ASM’lerin giderlerinin aile Hekimleri tarafından devletin verdiği cari giderden karşılandığını hatırlatan Erdoğan, ‘’Aile sağlığı merkezlerine verilen cari gider içindeki elektrik su tıbbi malzeme asgari ücret giderleri enflasyon oranının kat ve kat üzerinde artarken cari gideri verilen memur enflasyonu kadar artış cari gideri birçok aile sağlığı merkezinde yapılan giderleri karşılayamaz hale getirdi. Birçok aile sağlığı merkezinde aile hekimleri cebinden para harcar duruma geldi. Dolayısıyla aile sağlığı merkezinin finansmanı aile hekiminin üzerine yıkıldı. Bizler hekimiz, esnaf değiliz. Hastalarımızın sağlığından başka bir şey düşünmek zorunda bırakılmak istemiyoruz’’ açıklamasını yaptı.
Çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacak
‘Bu sistemle ASM’ler de çalışan ebe ve hemşirelerin tavan katasıyı artırılmadığı için ciddi maddi kayıplar yaşanıyor’ diyen Erdoğan, ‘’Aile Sağlığı merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin maaşları, ilçe sağlık müdürlüğü ve idari bürolarda çalışanların çok altına inmiş, entegrelerde çalışan aile hekimi, hemşire ve ebelere düşüşün üstüne beşer nöbet eklenince toplu istifalar oldu. Bu sorun çözülemediği takdirde ASM’ler de ve entegre ilçe hastanelerinde çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacak. Sağlık sistemini bir sorunlar yumağı haline getirdiniz. Hastanelerde, ASM’ler de çalışan hekimleri sağlık emekçilerini tükettiniz. Sağlık kurumlarımızı ticarethaneye, hastalarımızı sadece hastalıklarından para kazanılan kişilere çevirdiniz. Sizin yarattığınız sistem bebekleri öldürürken seyirci kaldınız. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yarattığınız sistem ne hastaları ne de bizi mutlu etmiyor. O nedenle sadece biz değil hastalarımız da yanımızda’’ ifadelerini kullandı.
Aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmeli
Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımının ve aile sağlığı merkezlerinin kamu tarafından sağlanması gerektiğini sözlerine ekleyen Erdoğan, ‘’Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmeli’’ diye konuştu.
Etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalı. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmeli. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı.’’