ANASAYFA arrow right Güncel

Atık su arıtmada sıkıntı yaşanıyor

Atık su arıtmada sıkıntı yaşanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.31
Organize sanayi bölgelerinin yüzde 20-25'inde atık su arıtma sistemleri bulunmasına rağmen sıkıntı yaşandığı bildirildi.
Organize sanayi bölgelerinin yüzde 20-25'inde atık su arıtma sistemleri bulunmasına rağmen sıkıntı yaşandığı bildirildi.
Akfen Çevre ve Su Yatırım Yapım İşletme AŞ Genel Müdürü Tuna Ozaner, Türkiye'de 261'in üzerinde olan organize sanayi bölgelerinin yüzde 20-25'inde atık su arıtma sistemleri bulunduğunu ancak arıtma sistemi mevcut olanların dahi işletmelerinde sıkıntı yaşandığını söyledi.
Ozaner, Akfen Holding'in yap işlet devret, kamu ve özel sektör işbirliğiyle faaliyetlerini sürdüren bir firma olduğunu belirterek, ''Bu amaçla yabancı bir yatırım firmasıyla ortak olarak kurduğu Akfen Su da Türkiye'de genellikle yap işlet devret ve imtiyaz modelleri ile organize sanayi bölgeleri ve belediyelerimizle su, atık, su dağıtımı, arıtılması, çamur kurutmanın bertarafını gerçekleştiriyor. Yeni olarak özellikle Akfen Holding'in iştiraklerinden başlayarak TAV'da, İDO'da ve Mersin limanlarında atık yönetimine de başlamış bulunmaktayız'' dedi.
Geliştirdikleri yap işlet devret modeli ile ilk yatırım ve işletme süresince sanayiciye hiçbir bedel yükü çıkartmadıklarını ifade eden Ozaner, sürenin sonunda yeni anlamda bir tesisin sanayiciye veya belediyeye tekrar teslim edilmesini amaçladıklarını vurguladı.
Ozaner, Türkiye'de su konusunda imtiyaz aşamalarında, yani suyun özelleştirilmesinde çok fazla yol alınmadığını gördüklerini belirterek, şöyle devam etti: ''Bodrum yarımadasında bulunan Güllük'te su ve atık su dağıtım ve arıtılmasıyla ilgili projemiz, Türkiye'deki tek projedir. Akfen Su bu konunun öncülerindendir ve bu konuda da Türkiye'nin önünün çok yakında açılacağını düşünüyoruz, çünkü böyle bir konuya ihtiyaç olduğunu, imtiyaz ve yap işlet devret modelleriyle Türkiye'nin kaynak sıkıntısına çözüm bulacağımıza inanıyoruz. Türkiye'de 261'in üzerinde olan organize sanayi bölgelerinin yüzde 20-25'inde atık su arıtma sistemleri bulunuyor ancak arıtma sistemi mevcut olanların dahi işletmelerinde sıkıntı yaşanmaktadır. Dolayısıyla Akfen Su olarak bu sektörde gördüğümüz boşluğu ve gereksinimin tarafımızdan yakın sürede doldurulacağına inanmaktayız.''
-''Sektörün çok yakın zamanda hızla büyüyeceğine inanıyoruz''-
Akfen Holding'in, çevreye en duyarlı firmalardan biri olarak Türkiye'de tanındığına dikkati çeken Ozaner, ''Zaten projelerimizdeki finansmanımızı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) aldığımız kredilerle finanse etmekteyiz ki EBRD, ancak çevrenin her türlü standartlarına uyan projelerine destek vermekte veya finansman sağlamaktadır. Dolayısıyla biz zaten EBRD aracılığıyla da çevreye duyarlılığımızı bir şekilde kanıtlamış oluyoruz. Akfen, bu konuda da diğer konularda olduğu gibi hassasiyetini azami seviyede tutmaktadır'' diye konuştu.
Ozaner, bu sektörün çok yakın zamanda hızla büyüyeceğine inandıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Çünkü kısıtlı bütçeler, kaynak kıtlığı ve özellikle çevre kurallarının, şartlarının artık sanayicileri zorlaması önümüzü, sektörün önünü açan en önemli parametrelerden biri olacaktır. Türkiye bu konuda çok hızla yol almaktadır, bizim de bu alınan yola eğer bir parça katkımız olabilirse bundan çok büyük mutluluk duyacağız. Bu konuda yüzde 20-25 gibi bir rakama da çok hızlı sürede gelindi, çünkü bu tamamen kaynak ve planlamayla ilgili bir durum. Bazı organize sanayi bölgelerinde bunların biraz daha süreç almasının sebebi, organize sanayi bölgelerinin düşük doluluk oranlarıdır. Bu da sanayinin gelişmesiyle ilgili. Sanayinin gelişmesiyle organize sanayi bölgeleri dolacak, dolunca bu tür çevre yatırımlarına ihtiyaç olacak. Bu tür çevre yatırımlarına ihtiyaç olunca da bizim gibi firmalar çözüm ortağı olmaya çalışacaklardır. Türkiye'nin özellikle son yıllarda dünyada kırdığı büyüme rekorları göz önüne alındığı takdirde bu günlerin çok yakında geleceğini düşünmekteyiz.''AA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *