ANASAYFA arrow right Güncel

Başvuruların 4 bin 340’ı vatandaş lehine, 5 bin 921 aleyhe sonuçlandı

Başvuruların 4 bin 340’ı vatandaş  lehine, 5 bin 921 aleyhe sonuçlandı
YAYINLAMA: 30 Aralık 2024 / 19.07
GÜNCELLEME: 30 Aralık 2024 / 19.07

2024 yılı içerisinde Antep’teki Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvuru istatistiklerini açıklandı. 2024 yılında Tüketici Hakem Heyetine 10 bin 601 başvuru yapıldı

 

Antep’teki Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvuru istatistikleri netleşti. Yıl içerisinde Tüketici Hakem Heyetlerine 10 bin 601 başvurunun yapıldı. Yapılan başvuruların 4 bin 340’ı vatandaş lehine, 5 bin 921 aleyhine sonuçlandı, 340 başvuru hakkında ise görevsizlik kararı verildi.

Başvurulan toplam parasal tutarı 104 milyon 408 bin 966 TL oldu

Başvurulan toplam parasal tutarı ise 104 milyon 408 bin 966 TL oldu. 2025 yılı için ise Tüketici Hakem Heyetine parasal başvuru ise 104 bin liradan 149 bin liraya çıkarıldı. Başvuruların daha çok elektronik eşyalar, ayakkabı ve mobilya sektörüyle ilgili olduğu ifade edildi.

80 milyon lira civarında 9 binin üzerinde dosya karara bağlandı

2025 yılı için Tüketici Hakem Heyetine yapılacak parasal başvurunun 104 bin liradan 149 bin liraya yükseltildiğini kaydeden Gaziantep Ticaret İl Müdürü İsmail İncesoy, ‘’Vatandaşlarımız 149 bin liraya kadar alınan ürünler için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilirler. Parasal değeri 80 milyon lira civarındaki 9 binin üzerinde dosya karara bağlandı’’ şeklinde konuştu.

Başvuruların neticelenmesi 3 ay sürüyor

Başvuruların E-devlet üzerinden yapıldığını kaydeden İncesoy, ‘’Vatandaşlarımız şikayetlerini ALO 175 üzerinden yapabilir. Ürünlerinin faturasını mutlaka alsınlar. Ayrıca fiş de ürünün adının yazılması gerekiyor. Kredi kartı ile ödeme yapılmış ise slipini almalı. Hem fiziki hem de elektronik olarak yapılan başvuruları değerlendiriyoruz. Ya da Şikayet edilen tarafın savunmasını alıyoruz. Sonrasında ise karara bağlanıyor. Bu işlem yaklaşık 3 ay sürüyor’’ açıklamasında bulundu.

Esnaflar etiketsiz ve fahiş fiyata ürün satmasınlar

Ticaret Bakanlığı tarafından fahiş fiyat ve etiketsiz ürün cezalarının arttırılmasını değerlendiren İncesoy, ‘’Tüm cezalar yüzde 43 oranında arttırıldı. Etiketsiz ürün satılmasının cezası 3 bin 160 liraya çıkarılırken, 100 bin lira olan fahiş fiyatın alt limiti 143 bin liraya, en üst limit ise 1 milyon 430 bin liraya yükseltildi. Dolayısıyla esnaflar etiketsiz ve fahiş fiyata ürün satmasınlar’’ uyarısında bulundu. Haber Merkezi

Plansızlık ve kontrolsüzlük hayvan refahını ve toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor

Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, ‘’Belediyelere sahipsiz hayvanların barınaklara yerleştirilmesi için 2028 yılına kadar süre tanınmış olmasına rağmen, bu sürecin plansız ve kontrolsüz şekilde yürütülmesi hayvan refahını ve toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor’’ açıklamasını yaptı.

Ülke genelinde kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı

Hayvanların sağlıklı ve güvenli bir şekilde barındırılmasını sağlayacak yeterli altyapıya sahip barınakların eksikliğinin, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına, hayvanların yaşam haklarının ihlaline ve toplumda huzursuzluk yaratacak olaylara neden olacağını kaydeden Peri, bu sebeplerle, sahipsiz hayvan sorununa yönelik kalıcı bir çözüm olarak ülke genelinde bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Belediyelerde veteriner hekim istihdam edilmeli

‘Sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü için ülke genelinde bir kısırlaştırma seferberliği başlatmaya hazır olduğumuzun altını çizmek isteriz’ diyen Peri, ‘’Bilimsel ve etik değerler çerçevesinde yürütülecek bu süreçte tüm sahipsiz ve sahipli hayvanlar kısırlaştırılmalı, belediyeler, hayvan refahını ve toplum sağlığını göz önünde bulundurarak gerekli bütçeyi sağlamalı. Türkiye genelinde sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü ve refahının sağlanabilmesi için kapsamlı bir yaklaşım benimsenmeli. Bu kapsamda, ülke genelinde belediyelere en az 4 bin veteriner hekimin istihdam edilmesi, özellikle doğu bölgelerinde yaşanan veteriner hekim açığını gidermek açısından büyük önem taşıyor’’ dedi.  

Hayvan refahını merkeze alan modern tesisler kurulmalı

Avrupa standartlarına uygun, hayvan refahını merkeze alan modern tesislerin kurulmasının zorunlu olduğunu sözlerine ekleyen Peri, ‘’Belediyeler tarafından düzenlenen ve denetlenen besleme noktalarının oluşturulması, hayvanseverlerin yalnızca bu noktalara mama/yiyecek bırakmasıyla desteklenmeli. Bunun yanı sıra, toplama ve rehabilitasyon süreçlerinde görev alacak personelin hayvan refahı ve güvenliği konularında eğitim alması, sürecin etik ve etkili bir şekilde yönetilmesini sağlayacak’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *