Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Türkiye’de eğitim gören 977 bin yabancı öğrencinin 790 bininin Suriyeli olduğunu söylemesinin ardından gözler, Suriyeliler’in en fazla yaşadığı Gaziantep’e çevrildi.
Öğretmenler feryat ediyor
2023-2024 Eğitim Öğretim yılının sıkıntılarla başladığı kentimizde sorunlar çözüm bekliyor. Bu sorunların ise en başında Suriyeli öğrenciler geliyor. Özellikle Şahinbey İlçesi’nde Atatürk Lisesi, Şehitkamil ortaokulu, Özel idare ilkokulu, Sakarya, Yüzüncü Yıl gibi çok sayıda okulda Suriyeli öğrenci mevcudunun yüzde 50’nin üzerinde olduğu söyleniyor.
Suriyeli öğrenci probleminin çözülmesi için ortaya bir irade konulduğunu görmüyoruz
“Suriyeli öğrenci probleminin çözülmesi için ortaya bir irade konulduğunu görmüyoruz” diyen Avan, Gaziantep’te ki okullarda Suriyeli öğrenci problemlerinin sürdüğünü söylerken, “Şu anda bazı okulların öğrenci mevcutlarının yüzde 60’ını veya 70’ini Suriyeli öğrenciler oluşturuyor. Neredeyse bizim çocuklarımız Suriyeli öğrencilerin içerisinde kaynaştırma olarak verilmiş. Alleben Deresi ile Düztepe arasındaki okulların büyük çoğunluğunda Suriyeli öğrenciler ağırlıkta. Atatürk Lisesi, Şehitkamil ortaokulu, Özel idare ilkokulu, Sakarya, Yüzüncü Yıl gibi çok sayıda okulda Suriyeli öğrenci sayısı fazla. Bu konuda Millî Eğitim Bakanlığı, Gaziantep Valiliği, kaymakamlarımızı uyarıyoruz. Okul müdürü veya öğretmen ne yaparsa yapsın denilmemeli. Öğretmenler feryat ediyor” dedi.
Birçok okulda sınıf mevcutları 30’un üzerinde
Kentimizde ki birçok okulda sınıf mevcutlarının 30’un üzerinde olduğuna dikkat çeken Avan, “Sınıf mevcutları 40’ı geçen birçok ilkokul ve ortaokul mevcut. Derslik ve okul konusunda son yıllarda ciddi bir ilerleme kaydedildi ama yeterli değil. İnşaatı devam eden okullar bir an evvel tamamlanmalı ve okulların sınıf mevcutları düşürülmeli” ifadelerini kullandı.
İlçelerimizdeki yaşam koşullarının biraz daha iyileştirilmesini istiyoruz
Gaziantep’te Kahramanmaraş depremleri sonrasında 100 civarında okulun yıkıldığını veya ağır hasarlı olduğunu ifade eden Avan, “İslâhiye ve Nurdağı’nda eğitim konteynerlerde veriliyor ya da bir okul başka bir okula eşleştirilerek tam gün eğitimden iki eğitime geçildi. Yeni okul binaları yapılana kadar eğitime bu şekilde devam edilecek. İslâhiye ve Nurdağı’nda görev yapan öğretmenlerimiz konteynerlerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Dolayısıyla bu ilçelerimizdeki yaşam koşullarının biraz daha iyileştirilmesini istiyoruz” dedi.
Öğretmenlerin barınma ve konaklama sorunu devam ediyor
Kentimizde öğretmenlerin barınma ve konaklama sorununun devam ettiğine dikkat çeken Avan, “Öğretmenler için var olan lojmanlarda ortadan kaldırıldı ve hiç lojman çalışması yapılmıyor. Gaziantep’te hayat pahalı ve 1+1 kiralık daire fiyatları 8-10 bin TL arasında değişirken, 2+1 kiralık daireler ise 15 bin TL dolaylarında. O nedenle hem Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan hem de tüm memurlara lojman yapılmalı” çağrısında bulundu.
Millî Eğitim Bakanlığı, taban-tavan ücret uygulamalı
Özel öğretim kurs fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Avan, “Şehrimizde İstanbul, Ankara, İzmir ve birçok ildeki kurs ücretlerinden daha fazla kurs ücreti alınıyor. Bu kurs ücretleri konusunda halkımızı uyarıyoruz. Hangi kurs olursa olsun ücret yüksek olmamalı. Gaziantep, devletin taca çıkarıldığı bir kent mi? Şehrin valisi, yöneticileri yok mu? Özel öğretim kursları neden bu kadar pahalı? Kısacası Millî Eğitim Bakanlığı, bu konuda taban-tavan ücret uygulamalı” açıklamasını yaptı.