ANASAYFA arrow right Güncel

Ben Antep fıstığı fiyatı çiftçiyi memnun etti

Ben Antep fıstığı fiyatı çiftçiyi memnun etti
YAYINLAMA: 05 Eylül 2023 / 20.50
GÜNCELLEME: 05 Eylül 2023 / 20.51
Yeşil altın olarak nitelendirilen ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli ürünleri arasında yer alan su altı denilen Boz Antep fıstığı ile başlayan hasat dönemi, “Ben Antep fıstığı” hasadıyla devam ediyor

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, kırmızı fıstığın fiyatının geçen yıla göre yüzde 50 yükseldiğini kaydederken, “Fıstığın kilogramının 150 ile 175 lira arasında olması beklediğimiz bir fiyat idi. Bu fiyatlar üreticilerimizi tatmin etti” açıklamasını yaptı. 

Kentin Coğrafi İşaret Tescilli genellikle baklavadan yemeklere, çikolatadan tatlılara, çerezlerden şekerlemeye kadar birçok sektörde kullanılan şehirde sokak ve caddelerde yer alan “Ben Antep fıstığı” hasadı başladı. 
Antep fıstığı küresel iklimden etkilendi
Bu sene Antep fıstığında var yılı olmasına karşı küresel iklim değişikliği nedeniyle yok yılı yaşanıyor. Sıcak havalardan tüm ürünler gibi Antep fıstığı da nasibin aldı. Dolayısıyla çiftçiler bir an önce sulu tarıma geçilmesi aksi takdirde birkaç yıl sonra ağaçların yeniden kurumaya başlayacağı uyarısında bulundu.
Ben Antep fıstığı kilogramı 150 ile 175 TL arasında satılıyor
Ayrıca boz Antep fıstığında fiyat bakımından umduğunu bulamayan çiftçinin yüzünü “Ben Antep fıstığı” güldürdü. Ben fıstığın kilogramı kalitesine göre 150 ile 175 TL arasında alıcı bulurken, fiyatların üreticileri memnun ettiğinin altı çizildi.
Fıstıklar istenilen verimi vermedi
Çolak, “Bu sene Antep fıstığında var yılı olmasına rağmen yok yılını yaşıyoruz. O nedenle rekolte istediğimiz düzeyde olmayacak. Çünkü küresel iklimin değişmesi, mevsimlerin istediğimiz gibi olmaması ve ocak aylarında yeterli düzeyde yağışların meydana gelmemesi sonucunda fıstıklarda istenilen verimi vermedi” ifadeleri kullandı. 
Verimli toprakların suyla buluşması lazım
Kuraklığın her yıl kendini daha fazla hissettirdiğini sözlerine ekleyen Çolak, vakit kaybedilmeksizin sulu tarıma geçilmesi çağrısında bulundu. “Her yıl bir önceki yıldan daha fazla kurak geçiyor. Kuraklıktan birçok ürünün yanı sıra fıstıkta olumsuz etkileniyor. 100 yıllık asırlık fıstık ağaçlarında meydana gelen kurumaların temelinde kuraklık yatıyor. Fırat'ın suyunun yönünün bir an önce Gaziantep ve tarım arazilerine çevrilmesi gerekiyor. Çok verimli topraklarda üretim yapıyoruz. Dolayısıyla böylesine verimli toprakların suyla buluşması lazım” dedi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *