ANASAYFA arrow right Güncel

Birçok sektörde stokçuluk ve karaborsacılık var

Birçok sektörde stokçuluk ve karaborsacılık var
YAYINLAMA: 12 Haziran 2023 / 21.15
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2023 / 21.16
Mali Müşavir Eren Ovayolu, zamların sanayi şehri Gaziantep’i derinden etkilediğine dikkat çekti

Gıdadan, tekstile, elektronikten beyaz eşyaya birçok sektörde stokçuluk ve karaborsacılık olduğunu dile getiren Ovayolu, “Devletin denetlemeye yetkili kurumlarının fiyat artışlarını denetlemesi gerekiyor. Çünkü şu anda herkes kafasına göre fiyat arttırıyor. Dolayısıyla devletin kurumlarının bu keyfiliği engellemesi lazım” açıklamasını yaptı.  
Zamlardan üretim şehri Gaziantep olumsuz etkileniyor 
Seçimlerden sonra A’dan Z’ye tüm ürünlere zam geldiğini söyleyen Ovayolu, “Bu işin sonu nereye kadar gidecek diye soranlara verecek net bir cevabımız yok ancak tahminlerimiz daha da ileriye gideceği yönünde. Bu durum büyüğünden küçüğüne tüm Türkiye’deki ama özellikle üretim, sanayi şehri olan Gaziantep’i derinden etkiliyor” tespitinde bulundu. 
Araç bayilerinin sıfır araçları piyasaya sürmedikleri duyumlarını alıyoruz 
Zamların stokçuluğu ortaya çıkardığını vurgulayan Ovayolu, “Fiyat istikrarının sağlamayıp işletmelerin sermaye kayıpları yaşamaları stokçuluk sorununun yaşanmasına neden oluyor. Fiyatların sürekli yükselmesi ürünlerini daha yüksek fiyattan satma düşüncesi “Satmama yönünde” bir eğilim oluşturuyor. Özellikle araba piyasasında oluşan aşırı yükselmeler sıfır araba satan acentelerin arabaları stokladığı ve piyasaya sürmedikleri yönünde duyumlar almaktayız” dedi.   

Mali Müşavir Ovayolu, “Zam yağmurlarının yarattığı diğer bir durum ise karaborsacılık. Yine sıfır araba satan acentelerden örnek vermek gerekirse birçok acente belirli kişilere mal sattığı hatta araçların liste fiyatlarının üstüne elden para aldıkları söylentileri tüm Gaziantep’te dolaşıyor. Acenteler, gittiğinizde olmayan arabalar daha sonra araya giren kişilerle bir anda oluveriyor” ifadelerine yer verdi.  
200 TL’nin hiçbir alım gücü kalmadı 
Tedavüldeki en büyük banknot olan 200 TL’nin hiçbir alım gücünün kalmadığını sözlerine ekleyen Ovayolu, “Nihai tüketiciler iğneden ipliğe her şeye zam gelmesinden artık ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Kulislerde temmuz ayında asgari ücrete bir zam daha yapılacağı yönünde söylentiler var. Asgari ücrete zam gelmesi bir işe yaramayacak. Çünkü asgari ücrete gelen zam yine enflasyon oluşturacak ve tüm ürünlerde fiyat artışları devam edecek” diye konuştu.  
Şehrimiz fiyat istikrarı istiyor 
Mali Müşavir Eren Ovayolu, konuşmasını şu kelimelerle bitirdi: “Üretim, ihracat, sanayi ve daha birçok alanda aktif ticaretin yaşandığı şehrimiz fiyat istikrarı istiyor. Devletin kurumlarını göreve çağırıyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının görevi fiyat istikrarını sağlaması şart. Hepimizin görevine yeni başlayan Ekonomi ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’i desteklemesi ve yanında olması gerekiyor. Ama Şimşek’in aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklememesi lazım. Ekonomimizin ve maliyemizin bilimin ışığında rasyonel yöntemlerle yönetilmesi şart.” Özer Karınca  
 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *