ANASAYFA arrow right Güncel

Bu ücret açlık, yoksulluk ve geçim sıkıntısı sebebi olmaktan öteye gidemeyecek

Bu ücret açlık, yoksulluk ve geçim sıkıntısı  sebebi olmaktan öteye gidemeyecek
YAYINLAMA: 30 Aralık 2024 / 19.08
GÜNCELLEME: 30 Aralık 2024 / 19.08

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi yaptığı açıklamada, yeni açıklanan asgari ücretin, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne, Anayasa’ya aykırı insan hakkı ihlali olduğunu söyledi

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi Üyesi Av. Bermal Kutlu Şahin, ‘’Çalışan emekçiler için belirlenen bu ücret, açlık, yoksulluk ve geçim sıkıntısı sebebi olmaktan öteye gidemeyecek. İşçinin ve ailesinin yalnızca geçimini temin eden ücret, insanca yaşamaya yeterli bir ücret değil. Sonuç olarak, asgari ücretin insan haklarına aykırı olarak belirlenmesi, beraberinde, farklı insan hakkı ihlallerini ve toplumsal sorunları doğuruyor’’ ifadelerini kullandı.

Anayasamıza göre devletin, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alması, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek zorunda olduklarını belirten Şahin, asgarî ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulmasının zorunluluğuna dikkat çekti.

 İnsanlık onuruna yakışan bir ücret belirlenmedi

‘İşçilere, ailesi ile birlikte, insanlık onuruna yakışan bir hayat süreceği ücret belirlenmedi’ diyen Şahin, ‘’Belirlenen bu ücret, insan hakları açısından kabul edilemez. Oysa ki; ekonomik, sosyal ve kültürel insan haklarının bir gereği olarak, çalışan emekçilerin, emeklerinin karşılığında, insan onuruna yaraşacak bir ücret alması ve aileleriyle birlikte en tabii ihtiyaçlarını gidererek hayatlarını devam ettirmeleri en doğal hakları’’ açıklamasını yaptı.

Okul çağındaki çocuklar ailelerine destek için eğitimlerini yarıda bırakıyor

 Emekçilerin, geçim, yoksulluk ve muhtaç olmama mücadelesi sebebiyle olağanüstü çalışma yaparak, Anayasal güvencesi olan dinlenme haklarını kullanamadığını kaydeden Şahin, ‘’Okul çağındaki çocuklar, aile bütçesine katkı sağlamak zorunda kaldıkları için, eğitim öğretim hakkından vazgeçerek çalışmak zorunda kalıyorlar. Çalışma özgürlüğü, tüm aile bireyleri için, çalışma zorunluluğuna dönüşmüş durumda’’ tespitini yaptı.

Aileler, temel ihtiyaçların karşılanamaması sebebiyle geçim sıkıntısı içinde

Şahin, ‘’Asgari ücretin yetersizliği, bireyin en tabii hakkı olan, evlenme, aile kurma, mal ve mülk edinme hakkını elinden alınıyor. Var olan aileler ise artan kiralardan kaynaklı barınma krizi, gıda, giyim, sağlık, ulaşım, eğitim gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması sebebiyle geçim sıkıntısı içinde mutsuz bir yaşam sürüyorlar, çoğu zaman ise dağılıyorlar’’ şeklinde konuştu. 

Çalışan emekçilerin, adil, yeterli ve insanca yaşamaya elverişli ücret alamadıkları için, çocuklarını, hak ederek kazandıkları, eğitim ve öğretim kurumlarına gönderemediğini sözlerine ekleyen Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi Üyesi Av. Bermal Kutlu Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Çocuklarımız, gençlerimiz ailelerine yük olmamak için, kazandıkları şehir dışındaki üniversiteleri tercih edemiyor. İnsan onuruna uygun, adil ve elverişli bir asgari ücret belirlenmemesi, insanımızı sosyal ve kültürel hayattan koparmakta, bu durum ise öncelikle bireyi mutsuz etmekte, silsile olarak aileyi, toplumu ve ülkemizi mutsuz ediyor.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *