Arabuluculuk süreci taraflar için adil, hızlı ve ekonomik sonuçlar üretiyor
Arabulucuların 2012 yılından bu yana mahkemelerin yükünü hafiflettiğini kaydeden Serçe, “Arabuluculuk sisteminin Türkiye’deki uygulanırlığı ve etkinliği her geçen gün artıyor ve tarafların birbiri ile iletişimde kalarak, kendi sorunlarını kendi iradeleriyle ve özgürce, menfaatleri doğrultusunda çözüme kavuşturmaları sağlanıyor. Arabuluculuk süreci tüm taraflar için adil, hızlı ve ekonomik sonuçlar üretiyor” ifadelerine yer verdi.
Gaziantep özelinde 630’dan fazla arabulucu var
Serçe, “2012 yılında tanıştığımız arabuluculuk mesleği ile bugün itibari ile Türkiye genelinde 45binden, Gaziantep özelinde 630’dan fazla arabulucu meslektaşımız ile işçi işveren uyuşmazlığı, ticari uyuşmazlıklar, tükeci uyuşmazlığı ve son olarak dava şartı arabuluculuk sistemine dahil olan kiracı kiraya veren, ortaklığın giderilmesi, komşuluk hukuku, kat mülkiyeti ve tarımsal kredi sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ile sorunların hızlı ve masrafsız bir şekilde çözülmesi, toplumsal barışa katkı sağlanması ve tarafların aralarındaki sosyal ilişkinin bozulmasının önlenmesi amacına hizmet ediliyor” dedi.
Taraflar bir miras ya da mal paylaşımı sorunlarını mahkemeye gitmek yerine arabulucu önünde çözebilecek sözlerine ekleyen Serçe, “Arabuluculuk sürecine tarafların asaleten katılmaları yanında hak ve menfaatlerinin savunulması, dile getirilmesi, anlaşma ya da anlaşmamanın sonuçlarının daha iyi anlaşılması için tarafların arabuluculuk görüşmelerine avukatları ile birlikte katılmasının son derece önemli. Tarafların bir hukukçudan hukuki yardım almalarını arabuluculuk sürecinde önemsiyor ve tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
2 saatlik görüşme ücretini Adalet Bakanlığı ödüyor
Serçe, “Adliyelerde kurulan arabuluculuk büroları ve büroların bulunmadığı yerlerde de sulh hukuk mahkemelerinin yazı işleri müdürlükleri tarafından ücretsiz olarak başvuruların alınması süreci devam ediyor. Arabuluculuk bürosuna başvuruda herhangi bir ücret alınmıyor. Taraflar arabuluculuk görüşmelerinde anlaşamazlarsa 2 saatlik görüşme ücretini Adalet Bakanlığı ödüyor. Anlaşma durumunda ise aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti taraflarca eşit olarak ödeniyor. Tarafların anlaşması durumunda arabuluculuk ücretini taraflardan yalnızca biri de ödeyebiliyor” açıklamasını yaptı.
Komşunun ağacının, fabrikanın dumanının bile arabuluculuk sürecine konu olabilir
Komşunun ağacının, fabrikanın dumanının bile arabuluculuk sürecine konu olabileceğini vurgulayan GAMER Gaziantep Arabuluculuk Merkezi Kurucu Ortağı Av. Uzman Arabulucu ve Arabuluculuk Eğitmeni Serdar Serçe, konuşmasını şöyle tamamladı: “Mesela yan tarafınızdaki bina kentsel dönüşüme girdiğinde yıkım ya da inşaat çalışmaları yapılırken sizin binanıza zarar verdiğinde hemen dava açmak yerine arabulucuya gidilecek. Komşular kendi bahçelerine, tarlalarına dikecekleri bitkilerin komşu parsele taşmasından da sorumlu oldukları için bu uyuşmazlıklarda da önce arabulucu yolu görünüyor. Buna benzer şekilde bir arazi üzerindeki fabrikanın çıkardığı duman, atık vs. komşu araziye zarar veriyorsa taraflar yine davadan önce arabulucuya gidecekler.”