ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçi karaborsa ve stokçuya mahkum edilmemeli

Çiftçi karaborsa ve stokçuya  mahkum edilmemeli
YAYINLAMA: 17 Temmuz 2025 / 19.55
GÜNCELLEME: 17 Temmuz 2025 / 19.55

Spekülatörler, fiyatı düşürmek için üreticinin elinden mal alma derdinde…

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli ürünleri arasında yer alan Antep fıstığında hasat zamanı yaklaştı. Zirai don ve kuraklık nedeniyle rekolte düştüğü için üretici bu sene umduğunu bulamayacak.Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, boz Antep fıstığının kilogram fiyatının 250 liranın altında olmaması gerektiğini, bunun altında satılan fıstıkların ise çiftçiyi kurtarmayacağının altını çizdi.

Yılmaz, ‘’Antep fıstığında var yılı ve yok yılı vardır. Bu sene yok yılı. Zirai don ve kuraklık mevcut rekoltenin daha da düşmesine yol açtı. Yani bu sene rekolte bakımından umduğunu bulamayan çiftçiyi memnun edecek bir fiyat açıklanmalı. Fakat her sene olduğu gibi bu sene de spekülatörler ortaya çıkmış durumda. Şimdiden fiyatları düşük gösterip çiftçinin elinden ucuza alma derdindeler. Buna izin verilmemeli. Çiftçilerin bir elin parmağını geçmeyen stokçu ve karaborsacıya mahkum edilmemeli’’ dedi.

Fıstığın kıymetinin bilinmesi lazım

Antep fıstığının bölge çiftçisinin en önemli geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Yılmaz, ‘’Bilindiği üzere Antep fıstığı bölge çiftçisinin en önemli gelir ve geçim kaynağı. Fıstık hasadı ile üretici hem borçlarını öder hem de bir sonraki yıla kadar geçimini bununla sağlar. Hatta bunun yanı sıra bir sanayi ürünü haline geldi. Baklavadan dondurmaya, helvadan kuruyemişe kadar birçok sektörde kullanılan bir ürün haline geldi. Dolayısıyla bunun kıymetinin ve ehemmiyetinin bilinmesi büyük önem arz ediyor’’ şeklinde konuştu.

Antep fıstığı, bir çocuk gibi bakım isteyen bir ürün

Antep fıstığının binbir emek ve zahmetle yetişen bir ürün olduğunu vurgulayan Yılmaz, ‘’Antep fıstığı, bir çocuk gibi bakım isteyen bir ürün. Bir ağaçtan ürün almak için en az 15-20 yıl beklemek lazım. Bir çocuk nasıl büyürse Antep fıstığı ağacı da o şekilde büyür. Bu kadar emek ve zahmete karşın hasat zamanı karaborsacılar ve stokçular piyasaya çıkar ki bunların sayısı bir elin parmağını geçmez, ürünü ucuza almak için her türlü yolu denerler. Dolayısıyla çiftçimizi bu kişilere karşı korumalıyız. Toprak Mahsulleri Ofisi veya Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri alım yapacağını açıklaması bile yeterli. Tekrardan bir kez daha söylüyorum; çiftçilerimizi 3-5 stokçu ve karaborsacının eline mahkum bırakmayın’’ çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *