Çünkü üretici geleceğini göremediğinden her sene zarar ediyor. Onun için birçok çiftçi tarlasına ve köyüne küsmüş durumda” tespitinde bulundu.
Çiftçilerin merakla beklediği 2022 yılı mazot ve gübre desteklemeleri açıklandı. Dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 75 lira mazot ve 46 lira gübre olmak üzere toplam 121 lira, çeltik, kütlü pamuk için 250 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere 271 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için ise 75 lira mazot ve 21 lira gübre olmak üzere toplam 96 lira, nadas için de dekar başına sadece 38 lira mazot desteği verilecek.
75 lira destek ile sadece 2,5 litre mazot alınabiliyor
Çolak, “75 lira destek ile sadece 2,5 litre mazot alınabiliyor. Ancak bir dekar arazi 7,5 lira mazot ile hasat yapılabiliyor. Desteklemeler geçen yıla oranla yükseldi, ancak 7 lira olan mazotun litresi şu anda 25 lira dolaylarında. Yani son bir yıl içerisinde fiyat 4 katına yükseldi. Gübreye ise 46 TL destek açıklandı, ancak bu paraya sadece 3 kilogram gübre alınabiliyor. Çiftçi, arpa ve buğdayın hasat dönemine kadar dekar başına 50 kilogram gübre kullanıyor” ifadelerini kullandı.
Sulu tarıma geçmeden üretimi artıramayız
Başkan Çolak, vakit kaybetmeksizin sulu tarıma geçilmesi gerektiğini sözlerine eklerken, “Yıllardan beri verilen sözler bir türlü yerine getirilmedi. Fırat’ın suyu mutlaka tüm Gaziantep’e getirilmeli. Çünkü her yıl bir önceki senden daha kurak geçiyor. Dolayısıyla çiftçilerimiz tarlasını ekip ekmemekte kararsız. Geçen hasat zamanında tüm ürünlerde çiftçilerimiz zarar etti. Birçok hububat alanına biçerdöver dahi girmedi. Sulu tarıma geçmeden devlet istediği kadar destek versin üretimi artıramayız” açıklamasını yaptı.
Tarıma ayrılan 54 milyar TL destek yeterli değil
2023 yılında tarıma ayrılan bütçeye değinen Çolak, “Tarıma ayrılan 54 milyar TL destek yeterli değil. Kalıcı çözümlere ihtiyacımız olduğundan fazla bütçe ayırmalıyız. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, önümüzdeki günlerde desteklemelerin ödeneceğini söyledi. Lakin, üreticiye bu paralar ekim zamanı lazım. Ekim hazırlığı yapıldığından tohum, mazot ve gübre lazım. Eğer destekleme ödemeleri bir ay sonra yapılırsa o zaman çiftçinin hiçbir işine yaramaz ve ekili alanların artmasına da hiçbir şekilde katkı sağlamaz” diye belirtti. Fatma Karabacak