ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçinin emeğinin karşılığı bu değil

Çiftçinin emeğinin karşılığı bu değil
YAYINLAMA: 08 Ekim 2024 / 18.09
GÜNCELLEME: 08 Ekim 2024 / 18.09

Güneydoğu Anadolu ve Antep çiftçisinin en büyük kaynakları arasında yer alan Antep fıstığı hasadında sona yaklaşıldı. Bu sene rekolte yüksek olmasına karşın fiyatın geçen yıla göre düşük olması hem üretici hem de esnafı mutlu etmedi

Ülkemizde fıstık üretiminin büyük bir bölümünün karşılandığı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ‘Yeşil altın’ olarak nitelendirilen ve Antep’in coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında bulunan Antep fıstığı hasadı tamamlanmak üzere. Bu sene fıstık rekolte yüksek olmasına rağmen fiyatının geçen yıla göre düşük kalması hem çiftçinin hem de esnafın umduğunu bulamamasına neden oldu.

Fıstıklarını satmasınlar

‘Geçen yıl rekoltemiz düşük fiyat yüksek idi, bu sene rekolte yüksek ancak fiyat düşük’ hatırlatmasını yapan Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, çiftçilerden fıstıklarını satmamalarını istedi.

Şu anda üreticimiz zararda

Karaoğlan, ‘’Çiftçilerimizin fıstıklarını getirmesini istemiyoruz. Çünkü geçen seneye göre işçilik, devlüp, akaryakıt, gübre ve ilaç gibi girdiler yüzde 100 arttı, ancak buna rağmen fiyatlar yüzde 50 geriledi. Dolayısıyla şu anda üreticimiz zararda. Çiftçinin verdiği emeğinin karşılığı bu değil’’ tespitini yaptı.

5-10 yıl sonra çiftçi ağaçların köküne baltayı vurur

Pazarda fiyat bakımından bir dengesizliğin yaşandığını sözlerine ekleyen Karaoğlan, paraların banka mevduat faizlerine yatırıldığına dikkat çekti. ‘’Şu anda Antep fıstığının bir özelliği kalmadı. Çünkü Türkiye’nin her tarafında ekilmeye başlandı. Bundan sonra fıstık ağacı ekimine izin verilmemeli. Ayrıca Antep fıstığı sahipsiz kalmaya devam ederse 5-10 yıl sonra çiftçiler ağaçların köküne baltayı vururlar’’ uyarısında bulundu.

Çiftçinin desteklenmesi ve devletin bir politikasının olması gerekiyor

Antep fıstığına sahip çıkılması çağrısında bulunan Başkan Karaoğlan, ihracatın açılması gerektiğinin altını kalın harflerle çizdi. ‘’Bu bölgede yaşayan insanların geçimini Antep fıstığı ile sağlıyor. Son yılların en yüksek rekoltelerinden birini alacaksın ancak geçimini sağlayamayacaksın. Böyle bir şey olamaz. O yüzden çiftçinin desteklenmesi ve devletin bir politikasının olması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *